KubaJe Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 Miałem wypaadek na motocyklu, kierowca samochodu wymusił pierszeństwo i uciekł, mam tylko OC,szkody na motocyklu, na ciele tylko zdarta skóra na rękach, w jaki sposób domagać sie odszkodowania?sprawdza nadal nie znany,policja prowadzi śledztwo(podejrzewam na 99% że nic nie wyśledzą już). Dodam,że byłem 10 dni na L4 i faktycznie nie byłem zdolny do pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 zastanawiałeś się nad skierowaniem sprawy do firmy, która zajęła by się uzyskaniem odszkodowania?jeżeli sprawca nie został ujęty nadal możesz uzyskać zadośćuczynienie z UFG. Procedura jest znacznie dłuższa, ale w znacznej większości skuteczna. Niestety gro z odszkodowań przyznanych przez UFG jest zaniżanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba1661348201 Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Wydaje mi sie ze twoja sprawa nie jest wcale taka prosta a dla czego dlatego ze prowadzę podobną sprawę również poszkodowany był motocyklista i sprawca zbiegł. Wystąpienie do UFG wcale niczego nie załatwi dlatego ze niema śladu po sprawcy i ciężko będzie im przypisać odpowiedzialność za to zdarzenie chyba ze zgłosiłeś to na policje i jest prowadzone postępowanie w ty celu inaczej bedzie bardzo cieżko uzyskać stosowne odszkodowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaJe Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 zgłosiłem wszystko na policję, jest notatka że sprawca uciekł i jest n/n i co dalej? Mogę się ubiegać o odszkodowanie do UFG za straty na motocyklu czy na zdrowiu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 no z tego co ja wiem, to z ufg przy nieznanym sprawcy mozesz dostac odszkodowanie za strate "zdrowotną". Raczej nie masz co liczyc na kase za motocykl. A ze jak sam piszesz obrazenia na ciele byly niewielkie, to i odszkodowanie nie bedzie niestety za wysokie:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fundao Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Jeżeli sprawca jest nieznany to UFG płaci odszkodowanie na osobie a także na mieniu (ale tylko gdy nie masz AC) - w związku z tym trzeba przygotowac pełna dokumentację i wysłać roszczenie do UFG. Pełna dokumentacja czyli do szkody osobowej i do motocykla - proponuję zlecić komuś żeby sie tym zajął bo to bedzie kilkadziesiąt dokumentów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaJe Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 Właśnie spotkałem się już z opiniami,że należy się odszkodowanie na mieniu i że się nie należy, proszę kogoś o pomoc gdzie można dowiedzieć się, dzwoniłem do ufg do warszawy tam powiedziano mi,że mogę ubiegać się jedynie o odszkodowanie zdrowotne ale słyszałem już z dosyć pewnej ręki że ktoś dostał też na mieniu. jakie dokumenty trzeba przygotować,co z policji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 http://www.ufg.pl/index.php?module=artykul&kuid=2&nazwa=pion-likwidacji-szkod&mid=6 Wydział Likwidacji Szkód zajmuje się wypłacaniem odszkodowań i świadczeń z tytułu ubezpieczenia obowiązkowego odpowiedzialności cywilnej (OC) posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów: 1. za szkodę na osobie , gdy szkoda wyrządzona została w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości, 2. za szkodę w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiło naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilna posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem, a nie ustalono ich tożsamości. WAGA : W PRZYPADKU SZKODY W POJEŹDZIE ŚWIADCZENIE PODLEGA ZMIEJSZENIU O RÓWNOWARTOŚĆ W ZŁOTYCH 300 EURO ! W przypadku zaistnienia szkody osoba uprawniona do odszkodowania zgłasza swoje roszczenia do Funduszu za pośrednictwem dowolnego zakładu ubezpieczeń prowadzącego ubezpieczenia obowiązkowe OC UWAGA : Zakład ubezpieczeń nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia szkody ! ● zakład ubezpieczeń, po przeprowadzeniu pełnego postępowania likwidacyjnego i po jego zakończeniu przesyła akta szkody do Funduszu informując o tym fakcie osobę zgłaszająca roszczenia, UWAGA : W przypadku szkody w mieniu poszkodowany składa oświadczenie, że nie posiada dobrowolnego ubezpieczenia ( Auto Casco, mienie w transporcie itp. ). Jeżeli takie ubezpieczenie zostało zawarte zobowiązanym do wypłaty odszkodowania jest zakład ubezpieczeń, z którym zawarto stosowną umowę ubezpieczenia ! i cała reszta do poczytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 KubaJe wrote:Miałem wypaadek na motocyklu, kierowca samochodu wymusił pierszeństwo i uciekł, mam tylko OC,szkody na motocyklu, na ciele tylko zdarta skóra na rękach, w jaki sposób domagać sie odszkodowania?Myślę, że post gruza (gruzu:P:P:P) wyjaśnił całość sytuacji:)raczej ciężko podane tutaj obrażenia zakwalifikować jako poważne i pasujące pod punkt 2:)Tak więc niestety dalej podtrzymuje zdanie, że będzie ciężko uzyskać coś z ufg, żeby nie powiedzieć, że w ogóle nie wróżę sukcesu:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts