Jump to content
Forum Odszkodowania

ubezieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania

KRISTIN
 Share

Recommended Posts

W lutym został skradziony został mój samochód marki Toyota Avensis. Zgłosiłem fakt na

policję zostawiłem kluczyki a dokumentów xero. Minęło kilka miesięcy a do tej pory auta nie odnaleziono. Skontaktowałem się z ubezpieczalnią, chciałem pozałatwiać formalności odnośnie wypłaty odszkodowania, gdyż miałem wykupione także ubezpieczenie AC. A jak to bywa, że wszystko toczy się nie po myśli jednocześnie zorientowałem się, że po drodze zgubiłem dowód rejestracyjny i poinformowano mnie ze w takim przypadku nie zostanie wypłacone odszkodowanie.Co robić prosze o pomoc nie wiem co w takim przypadku należy zrobić.To nie są małe pieniądze chodzi o jakieś 20 tyś albo więcej.

No przede wszystkim wiekszosc ubezpieczalni ma zapis w OWU, ze przy kradzieży pojaqzdu masz dostarczyć komplet kluczyków i dokumentów pojazdu. Skoro się na to zgodziłeś podpisując umowę, to się nie ma co dziwić, że dostałeś odmowę. Ty mówisz, że zgubiłeś, ok. Ale równie dobrze mogłeś po prostu próbować wyłudzić odszkodowanie. Nie mówię, że tak robisz, ale tak na to patrzy ubezpieczalnia i w związku z tym ma takie zapisy w OWU. Niestety to ubezpieczenie dobrowolne i podpisując umowę godzisz się na prawa, ale i na obowiązki

Zgłoś zagubienie dowodu rejestracyjnego na policji, następnie wraz z zaświadczeniem z policji idź do urzędu komunikacji wyrobić duplikat i już.

Hmm, nie wiem, czy to takie proste bedzie. Wiekszosc firm ma zapis w owu, ze DR musi byc wazny na dzien szkody. Wtórnik już niestety nie będzie się zgadzał datami...

Tak przynajmniej mi sie wydaje, ale warto sie dowiedziec jak to bedzie dzialac:) Sproboj moze przedzwonic do ubezpieczalni i sie dowiedz, czy to wystarczy.

Zapisy o DR mają za zadanie, aby nie sprzedać pojazdu wraz z nim (tzw. kradzież ustawiona).

W momencie, gdy zawiadomisz policję, że DR został zagubiony takie podejrzenie upadnie, szczególnie jeśli wcześniej zgłaszając kradzież na policji okazałeś im go (może nawet mają kopię).

Ale tak jak wskazuje bochenek, przeczytaj dokładnie OWU swojej polisy AC.