ElzbietaSZ Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 3 miesiące temu brałam udział w kolizji samochodowej, nie byłam sprawcą. Jestemubezpieczona w PZU, ale z uwagi na fakt, że nie posiadam AC, moje TU stwierdziło, żemuszę ubiegać się o odszkodowanie w TU sprawcy, mianowicie PZM. Mój problem polega na tym,iż w trakcie postępowania okazało się, że sprawca w dzień wypadku zarejestrował pojazd i wdrodze do ubezpieczyciela spowodował wypadek, polisa była zatem na poprzedniego właściciela.Na miejscu była na miejscu. Skontaktowałamsię z PZM, podałam dane sprawcy oraz numer polisy (bez danych właściciela polisy), notatkęsporządzoną przez policję. Zostało dokonane wyliczenie szkód. Minęły ustawowe 30 dni, wktórych TU ma wypłacić odszkodowanie, jednak zadzwoniła do mnie pani prowadząca sprawę istwierdziła nieprawidłowości (dane sprawcy i właściciela polisy się nie zgadzały). Do TUwysłałam zatem jeszcze raz dane sprawcy kolizji, kserokopię polisy (podkreslam ze sprawca iwłasciciel polisy to dwie rozne osoby, czego nie wiedziałam na miejscu zdarzenia) orazkserokopie umowy kupna sprzedaży pojazdu wraz z wezwaniem do zapłaty. Tu chciałbym równieżnapisać, iż PZM w ciągu 30 dni od dnia kolizji, nie poinformował mnie pisemnie o powodachwstrzymania wypłaty odszkodowania, de facto do dnia dzisiejszego takiego pisma nieotrzymałam, poinformowany zostałem wyłącznie telefonicznie, przy czym informacja byłazdawkowa, bez jakiejkolwiek podstawy prawnej. Po wysłaniu brakujących dokumentów, do dniadzisiejszego nie otrzymalamadnej odpowiedzi od ubezpieczyciela sprawcy. Co mam zrobić wtej sytuacji? Prosze o rade. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duladr Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Witam.Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta w oddziale PZM i wyjaśnienie sprawy. Trzeba jasno powiedzieć, że Towarzystwa ubezpieczeniowe pomimo iż funkcjonują, po to, żeby przejmować ryzyko strat finansowych swoich klientów, są też instytucjami zarobkowymi i niechętnie wypłacają odszkodowania, tym bardziej w okresie kryzysu. Każdy pretekst wykorzystają w celu opóźnienia wypłaty odszkodowania.Niemniej jednak, jeśli polisa sprawcy była ważna, odszkodowanie powinno zostać wypłacone.W/g mnie najlepszym wyjściem byłoby odwiedzenie oddziału pzm osobiście. Dzięki temu załatwiłaby Pani wszystkie dokumenty na miejscu i nie mieliby już możliwości przedłużania sprawy.Pozdrawiaml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts