Jump to content
Forum Odszkodowania

inny sprawca i własciciel polisy

ElzbietaSZ
 Share

Recommended Posts

3 miesiące temu brałam udział w kolizji samochodowej, nie byłam sprawcą. Jestem

ubezpieczona w PZU, ale z uwagi na fakt, że nie posiadam AC, moje TU stwierdziło, że

muszę ubiegać się o odszkodowanie w TU sprawcy, mianowicie PZM. Mój problem polega na tym,

iż w trakcie postępowania okazało się, że sprawca w dzień wypadku zarejestrował pojazd i w

drodze do ubezpieczyciela spowodował wypadek, polisa była zatem na poprzedniego właściciela.Na miejscu była na miejscu. Skontaktowałam

się z PZM, podałam dane sprawcy oraz numer polisy (bez danych właściciela polisy), notatkę

sporządzoną przez policję. Zostało dokonane wyliczenie szkód. Minęły ustawowe 30 dni, w

których TU ma wypłacić odszkodowanie, jednak zadzwoniła do mnie pani prowadząca sprawę i

stwierdziła nieprawidłowości (dane sprawcy i właściciela polisy się nie zgadzały). Do TU

wysłałam zatem jeszcze raz dane sprawcy kolizji, kserokopię polisy (podkreslam ze sprawca i

własciciel polisy to dwie rozne osoby, czego nie wiedziałam na miejscu zdarzenia) oraz

kserokopie umowy kupna sprzedaży pojazdu wraz z wezwaniem do zapłaty. Tu chciałbym również

napisać, iż PZM w ciągu 30 dni od dnia kolizji, nie poinformował mnie pisemnie o powodach

wstrzymania wypłaty odszkodowania, de facto do dnia dzisiejszego takiego pisma nie

otrzymałam, poinformowany zostałem wyłącznie telefonicznie, przy czym informacja była

zdawkowa, bez jakiejkolwiek podstawy prawnej. Po wysłaniu brakujących dokumentów, do dnia

dzisiejszego nie otrzymalamadnej odpowiedzi od ubezpieczyciela sprawcy. Co mam zrobić w

tej sytuacji? Prosze o rade. Pozdrawiam

Witam.

Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta w oddziale PZM i wyjaśnienie sprawy. Trzeba jasno powiedzieć, że Towarzystwa ubezpieczeniowe pomimo iż funkcjonują, po to, żeby przejmować ryzyko strat finansowych swoich klientów, są też instytucjami zarobkowymi i niechętnie wypłacają odszkodowania, tym bardziej w okresie kryzysu. Każdy pretekst wykorzystają w celu opóźnienia wypłaty odszkodowania.

Niemniej jednak, jeśli polisa sprawcy była ważna, odszkodowanie powinno zostać wypłacone.

W/g mnie najlepszym wyjściem byłoby odwiedzenie oddziału pzm osobiście. Dzięki temu załatwiłaby Pani wszystkie dokumenty na miejscu i nie mieliby już możliwości przedłużania sprawy.

Pozdrawiam

l