Jump to content
Forum Odszkodowania

Masakra na parkingu :) - o co dokładnie mogę się starać ??

Recommended Posts

Witam mam pytanie dotyczące stłuczki, która miała miejsce na parkingu. Miałem samochód zaparkowany na parkingu u siebie na osiedlu, i wjechał w niego inny samochód, auto jest zmasakrowane, całkowita kasacja. Nie jest to z mojej winy gdyż mój samochód był prawidłowo zaparkowany na parkingu przy drodze (mnie w nim nie było), sprawca jechał z dużą prędkością po drodze osiedlowej i chyba stracił kontrole i wjechał w mój samochód. Należy mi sie tylko odszkodowanie od ubezpieczalni ?? Jak oni wyceniają te auta? Mam, raczej miałem AUDI 80 1995r. w dobrym stanie, z instalacją gazową. Co jest brane podczas takiej wyceny?? Nie miałem nigdy w życiu takiej sytuacji i nie wiem co robić?

A w uacie miałem nowe deski snowboardowe, które zakupiłem w styczniu tego roku, czy też mogę się starać o jakiś zwrot ubezpieczenia, za porysowanie tych desek szkłem z rozbitych szyb mojego auta ??? Proszę o pomoc, bo niewiem co robić... Policja była, i do PZU też zgłosiłem tą sprawę i tylko to? czy coś jeszcze ???

Za odpowiedź i pomoc z góry dziękuję.

No to w takim razie dostaniesz odszkodowanie z ubezpieczalni sprawcy. Skoro piszesz o duzych uszkodzeniach, to pewnie faktycznie orzeczona będzie szkoda całkowita. Oceniają wtedy wartość rynkową pojazdu i pomniejszają to o wartość wraku. DObrze od razu pokazać faktury za instalację gazową, czy za każde inne części, które ewentualnie były wymieniane, co może zwiększyć wartość pojazdu przed szkodą. Co do desek, to równiez je okaż na oględzinach, żeby później się z tym nie bujać:) W każdym razie abu udowodnić, że były uszkodzone musisz je pokazać na oględzinach. Dobrze by było abyś miał też jakieś rachunki za te deski, żeby uzasadnić ich wartość, bo to Ty musisz to udowodnić. No i zależy od ich uszkodzeń, to będzie albo zgoda na kupno nowych (w co wątpie), albo jakoś smiesznie Ci wyliczą szkodę:)

Kto wie gdzie mogę na necie sprawdzić wartość mojego auta Audi 80, 2.0, 1995r. 190 tys km przebieg, benzyna + LPG. Proszę o podanie jakiejś stronki, jeśli taka jest, gdzie mogę wpisać swoje auto i pokaże się przybliżona wartość auta, bo jeszcze nie było nikogo z PZU do oględzin auta...