xm55 Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Witam.Niedawno miałem stłuczkę. Sprawca napisał oświadczenie, udałem się do Centrum Likwidacji Szkód PZU, szkodę wyceniono, odszkodowanie wypłacono. Tylko co dalej??? Moją szkodę uznano jako szkodę całkowitą i zaproponowano mi odkupienie mojego samochodu lub naprawę. Podjechałem do najbliższej blacharni, panowie obejrzeli, popatrzyli.. Stwierdzili, że bez najmniejszego problemu da się naprawić i nie ma sensu złomować.I zamierzam naprawiać moje autko. I tutaj rodzi się moje pytanie. Blacharze wycenili koszt naprawy na ponad 50% mniej niż dostałem odszkodowanie i powiedzieli "aleś pan zarobił". PZU mówi tak: jeżeli zamierzam naprawiać to muszę wcześniej ich poinformować o moich planach wcześniej, czyli gdzie, kiedy i u kogo będzie naprawiane. Blacharze mówią nie ma sensu,się bawić w biurokrację bo koszt naprawy na pewno nie przekroczy odszkodowania, a zapraszać PZU musiałbym jakby oni (blacharze) wycenili wyżej niż PZU albo na pograniczu naprawy, żebym w razie czego ja nie musiał dokładać do naprawy.Prawdę mówią Panowie "klepacze" ???Czy jeżeli mam stwierdzoną szkodę całkowitą(bo sam nie wiem czy mam- wycena auta to 9400zł, a odszkodowanie to 4500zł, czyli powiedzmy ok50%wartość) i jeśli wiem, że zmieszczę się z naprawą w odszkodowaniu to muszę zawiadamiać PZU o naprawię ???Czy mając odszkodowanie mogę odstawić wóź na blacharnię i już zapomnieć o PZU ( czy jeżeli nie powiadomię pzu o naprawie to czy w przyszłości nie będą chcieli ode mnie jakiś faktu napraw) ???Pytam, bo już kilka razy dzwoniłem na pzu, i nadal nic nie wiem ;-(((( Z góry DZIĘKUJE za wszelaką pomoc ) Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fundao Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 masz komfortową sytuację - jeżeli wysokośc otrzymanego odszkodowania wystarczy na naprawę to super.Nie musisz o niczym informować PZU - oni wypłacili Ci szkode całkowitą i liczą, że sie do nich nie odezwiesz - maja sprawe z głowy.Pytanie tylko jedno - czy zadowala Cię naprawa samochodu na zamiennikach i częściach używanych ? jeżeli tak to oddaj samochód do naprawy a za resztę kup zonie kwiaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 skoro znasz wartosc pojazdu - czyli te 9400 jak wyliczyli, to do tej kwoty mozesz naprawiac auto. Czyli jak sie da to na oryginalnych czesciach, co masz sobie zalowac:)Tylko w przypadku jak koszt naprawy bedzie podchodzil pod ta wartosc 9 tysiecy, to jak mowia blacharze wtedy nalezy konsultowac to z ubezpieczalnia. Idz do seriwsu i popros kosztorys, oni juz beda wiedzieli co zrobic:) Po co masz naprawiac na jakis zamiennikach:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xm55 Posted March 28, 2009 Author Share Posted March 28, 2009 Super ) Dokładniej wygląda to tak: odszkodowanie mam niecałe 4000zł na kącie, wg wyceny zakładu naprawa będzie niecałe 2000zł (no chyba, ze coś wyskoczy do max 2500zł).Co do wymiany części to zdecydowanie zadowalają mnie zamiennik - w końcu mam do wymiany tylko zderzak, a pzu zakwalifikowało cały pas tylny do wymiany (a blacharz mówi, że nie ma sensu, profile są nie ruszone, a blachę się wyklepie, po co narażać miejsca spawane na korozję w przyszłości, itd) Czyli nie ma co się bawić już z PZU tylko odstawiać samochód na blacharnie ?Fajnie.I nie fajnie, że w ogóle musiałem się z procedurami odszkodowawczymi zapoznawać, a tym bardziej uczestniczyć w nich jako strona ( Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts