mpak Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 Mam działalność gospodarczą i samochód wciągnięty w koszty firmy.MIałam kolizję. Mam samochód ubezpieczony w Hestii. Sprawca w Warcie.Zgłosiłam szkodę komunikacyjną do Warty z OC sprawcy. Mój samochód jest tzw. jezdny.Mam niewielkie uszkodzenie tylniego zderzaka, ale w związku z tym, że siła uderzenia była dosyć duża (mocno uszkodzony samochód sprawcy), oddaję samochód do warsztatu i też wolałabym sprawdzić w warsztacie, czy wszystko wewnątrz jest OK.Czy mogę dochodzić odszkodowania również np. za utracone zarobki, za czas naprawy samochodu lub np zwrot kosztów wypożyczenia samochodu zastepczego ?Czy w związku z tym mam coś jeszcze zgłosić do Warty ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fundao Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 Roszczenia za utracone dochody i samochod zasytępczy musisz zgłosić do ubezpieczyciela sprawcy - AC nie obejmuje takich ryzyk. samochód zastepczy przysługuje Ci na czas naprawy liczony na podstawie kosztorysu, czyli jeżeli w kosztorysie będzie np 8 godzin pracy blacharza i 8 godzin pracy lakiernika to zwrot będzie za dwa dni. Ewentualne czekanie na częsci lub przedłużanie naprawy przez warsztat nie będą uwzględnione. Jeżeli samochód nie był starszy niż 3 lata to mozna pomyśleć o odszkodowaniu za utrate wartości handlowej pojazdu po naprawie pokolizyjnej, ale zasadnośc roszczenia zalezy od kilku czynników... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 Jak zauwazyl przedmowca przysluguje Ci auto zastepcze za technologiczny czas naprawy - to wynika z kosztorysu serwisu i na pewno Ci od razu wyliczą to w serwisie jak spytasz. Dodatkowo jeszcze przysluguje Ci okres od zgloszenia szkody do ogledzin, co czasmi tez wychodzi kilka dni. I ten okres w zasadzie pozwoli dorownac do rzeczyiwtego okresy naprawy pojazdu a nie technologicznego. Oczywiscie mowa o ubezpieczeniu OC sprawcy.A odszkodowanie za utrate wartosci handlowej, to oprocz wieku do 3 lat musi spelniac jeszcze kilka innych warunkow:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fundao Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 bochenek wrote:Jak zauwazyl przedmowca przysluguje Ci auto zastepcze za technologiczny czas naprawy - to wynika z kosztorysu serwisu i na pewno Ci od razu wyliczą to w serwisie jak spytasz. Dodatkowo jeszcze przysluguje Ci okres od zgloszenia szkody do ogledzin, co czasmi tez wychodzi kilka dni. I ten okres w zasadzie pozwoli dorownac do rzeczyiwtego okresy naprawy pojazdu a nie technologicznego. Oczywiscie mowa o ubezpieczeniu OC sprawcy.A odszkodowanie za utrate wartosci handlowej, to oprocz wieku do 3 lat musi spelniac jeszcze kilka innych warunkow:)Jeżeli samochód w wyniku kolizji nie został unieruchomiony to na samochód zastępczy za czas oczekiwania na ogledziny bym nie liczył... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 No ja akurat mam utaj inne zdanie:)Pokaz mi ubezpieczalnie w ktorej likwidatorzy dokladnie i wnikliwie czytaja kazda szkoda i patrza, czy aby pojazd mogl jezdzic, czy nie?Nie znam realiow wszystkich, ale w tych wikeszych jest zwykla masowka, im wiecej tym lepiej. Auto zastepcze? MAsz dzialalnosc, ok, przyznajemy i nie wnika sie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 fundao wrote:Roszczenia za utracone dochody i samochod zasytępczy...W gwoli ścisłości nie I tylko LUB.Należy Ci się za wynajem, jeśli nie miałeś innego pojazdu, aby nim pracować i musiałeś wynająć zastępczy.Okres za jaki będzie brany pod uwagę to:czas od zgłoszenia do oględzin + technologiczny czas naprawy + 1 dzień na odbiór pojazdu.A jeśli szkoda całkowita wyjdzie, to od zgłoszenia do poinformowaniu o szkodzie całkowitej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpak Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 Dziękuję za wypowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie;Czy mogę wysunąc roszczenie za utracone dochody (nie chcę korzystać z wynajmu z prostej przyczyny - nigdy nie jeżdżę obcymi samochodami ).Jesli tak to jak mam wyliczyć sobie kwotę roszczenia ? I w którym momencie to zgłosić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 Jesli ma byc za itracone dochody, to tak jak pisze gruz dostaniesz za ten sam okres czasu jak za auto zastepcze. W wiekszosci przypadkow przedstawiasz swoje dochody z 3 ostatnich miesiecy i na podstawie tego obliczaja srednią stawkę za dzień.Tak to działa w przypadku taksówek, więc podejrzewam, ze w Twoim przypadku będzie podobnie - ale najprosciej zadzwonic i sie dowiedziec:) Czasami sobie życzą pitu za zeszły rok i tak obliczają - tez to jest jakis sposob:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts