Garry Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 Witam, jakis czas temu mialem kolizje, na łuku drogowym, polonez wjechal na moj pas i sie otarlismy bokami. . Przyjechala policja uznala winne kierowcy tamtego. Zostal ukarany mandatem ktory przyjal.Na nastepnym dzien zglosilemsprawe do HDI bo tam posiadal OC sprawca.. zlozylem wszystkie dokumenty potrzebne dorozpatrzenia sprawy... Byl rzeczoznawca zrobil szkode calkowita.. I kazali mi czekac ..nagle po 30 dniach przyszlo mi pismo iz pieniedzy nie otrzymam ze wzgledu na to iz ichzdaniem to ja jestem winny (przekroczenie predkosci) i pieniedzy nie wyplaca.. Teraz mojepytanie brzmi: Czy oni moga oceniac czyja byla wina i skad taka ocena ze przekroczylempredkosc skoro policja jej nie mierzyla... Prosze o porade co robic w takiej sytuacji .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 ubezpieczyiel właśnie od tego jest, aby na podstawie Twojej realcji, relacji drugiego uczestniak ruchu, policji, świadków itp. ustalić którea strona jest winna i ewentulanie wypłacić należne odszkodowanie. Jeśli otrzymasz pisemną odmowę ze wskazaniem na jakich przesłankach oparł się zakład ubezpieczeń możesz podjąć dalsze działania:1. pisemne odwołanie (na decyzji na 100% będzie info jak to można zrobić)2. składasz pozew do sądu - ale do tego przydałby się jakiś prawnik i opinia niezależnego rzeczoznawcy. Sam fakt, że przekroczyłeś prędkość w opisanych okolicznościach wg mnie nie ma wpływu na odpowiedzialność. Musi być coś jeszcze - co pomijasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lanzop Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Jeżeli dołączyłeś notatkę policyjną nie powinni uznać, że to ty byłeś winny jeśli z opinii policji winy jest drugi kierowca. Niestety TU zawsze szuka winnego żeby nie wypłacić odszkodowania. Najlepiej złożyć odwołanie lub skorzystać w tej sytuacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
litwin Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Droga sądowa zawsze jest otwarta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konfon Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 Zawsze możesz się odwołać do firmy, która odzyska pieniądze z Twojego odszkodowania. Miałem tak właśnie, że ubezpieczyciel wypłacił mi za mało, więc się odwołałem do **** i odzyskałem resztę kasy. Wyślij im papiery, a oni za darmo przeanalizują Twoją sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam211 Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Skontaktuj się z kancelarią, kora zajmuje sie tego typu sprawami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiaslo Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 Ale w sądach to może trwać długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ynos89 Posted June 6, 2018 Share Posted June 6, 2018 Zgadzam się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts