Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Przeterminowanie roszczenia o odszkodowanie ? Prosze o poradę.

Paco
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem

Dnia 07.07.2008 mialem wypadek w pracy, towar spadl mi na glowe wylądowałem w szpitalu. Nie było pęknięcia czaszki tylko przecięcie... Posiadam protokuł z tamtego wydarzenia w którym stwierdzono iż BYŁ to wypadek przy pracy i NIE było w tym mojej winy.Byłem zatrudniony w pośrednictwie pracy w charakterze umowy o pracę tymczaową. Byłem wówczas pełnoletni

Mam więc takie pytania :

1) Czy moge ubiegać się o odszkodowanie po tak długim czasie...

2) Zgubiłem gdzieś wypełniony przez lekarza druk N9, czy mozna go wyrobić po takim okresie ?

3 ) Zakładając ze bede meic wszystkie dokumenty oraz ze bede mogl ubiegac sie o odszkodowanie, do kogo mam sie zwrocic z tym faktem oraz jaka bedzie ewentualna wysokosc swiaczenia z tytulu rozcięcia glowy (ok 4cm) bo nie wiem czy jest to gra warta świeczki tułać się po urzędach...

Z góry b. dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Paweł

Możesz ubiegać się o odszkodowanie. Zwróć się do lekarza o wypełnienie nowego zaświadczenia o stanie zdrowia N9 ( pamiętaj, że zaświadczenie jest ważne 30 dni).

Dokumenty do ZUS możesz złożć sam skoro już tam nie pracujesz.

Jaki % uszczerbku na zdrowiu orzeknie lekarz orzecznik trudno powiedzieć. W przybliżeniu można to sprawdzić tabeli, która znajduje się tu:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm