Paco Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Witam Mam taki problem Dnia 07.07.2008 mialem wypadek w pracy, towar spadl mi na glowe wylądowałem w szpitalu. Nie było pęknięcia czaszki tylko przecięcie... Posiadam protokuł z tamtego wydarzenia w którym stwierdzono iż BYŁ to wypadek przy pracy i NIE było w tym mojej winy.Byłem zatrudniony w pośrednictwie pracy w charakterze umowy o pracę tymczaową. Byłem wówczas pełnoletni Mam więc takie pytania : 1) Czy moge ubiegać się o odszkodowanie po tak długim czasie...2) Zgubiłem gdzieś wypełniony przez lekarza druk N9, czy mozna go wyrobić po takim okresie ?3 ) Zakładając ze bede meic wszystkie dokumenty oraz ze bede mogl ubiegac sie o odszkodowanie, do kogo mam sie zwrocic z tym faktem oraz jaka bedzie ewentualna wysokosc swiaczenia z tytulu rozcięcia glowy (ok 4cm) bo nie wiem czy jest to gra warta świeczki tułać się po urzędach... Z góry b. dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Możesz ubiegać się o odszkodowanie. Zwróć się do lekarza o wypełnienie nowego zaświadczenia o stanie zdrowia N9 ( pamiętaj, że zaświadczenie jest ważne 30 dni).Dokumenty do ZUS możesz złożć sam skoro już tam nie pracujesz. Jaki % uszczerbku na zdrowiu orzeknie lekarz orzecznik trudno powiedzieć. W przybliżeniu można to sprawdzić tabeli, która znajduje się tu:http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paco Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 napewno mozna wyrabiac ten dokument wstecz ?? No bo teoretycznie jak lekarz będzie mógł ocenić moj stan zdrowia ze stanem faktycznym z przed pół roku ?? no ale sprobuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Lekarz ma kartotekę, w której zapewne ma wpisany historię choroby, zbada Ciebie i myślę, ze na tej podstawie wypisze zaświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts