Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy Alladyn25

alladyn25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W Listopadzie uległem wypadkowi w pracy. Złożyłem do PZU o odszkodowanie ale PZU stwierdziło że nic mi się nie należy ponieważ wpływ na wypadek w pracy miał inny czynnik, którym jest moja choroba. W związku z wypadkiem straciłem całą prawą rękę po za okieć gdyż została ręka pocięta i zgnieciona przez maszynę w którą ręka się dostała. W szpitalu natychmiast miałem amputację kończyny górnej na 1/3 wysokości to jest za stawem łokciowym. ZUS również mi odpisał że nic mi się nie należy ponieważ to nie był wypadek przy pracy. Zatem jaki to był wypadek skoro byłem w pracy i podpisałem listę w pracy. PROSZE O POMOC.

PIP zamknął dochodzenie i mam protokół powypadkowy. Okazało się że maszyna nie posiada papierów. Nie było odpowiednich zabezpieczeń i instrukcji BHP. Nie posiadałem również szkolenia BHP i nie odbyłem szkolenia odnośnie obsługi maszyny. Maszyna nie spełniała wymogów normy PN - EN 294 byłem zatrudniony na innym stanowisku a kazano mi pracować na innym. Brak oceny ryzyka zawodowego odnośnie tej maszyny. Brak dokumentacji techniczo ruchomej dla maszyny. Takie przyczyny podała Państwowa Inspekcja Pracy.

To co podajesz to są ustalenia w protokole pokontrolnym Inspekcji Pracy . Napisz co jest napisane w pkt 5 i 7 w protokole powypadkowym, który sporządził pracodawca. Bo chyba nie IP sporządała protokół powypadkowy.

Ważne jest to co pracodawca napisał w pkt. 5 i 7 protokołu powypadkowego.

W punkcie 5 ustalono następujące przyczyny wypadku:

- nie racjonalne zachowanie się poszkodowanego o nie ustalonej genezie.

- możliwością zaistnienia nagłej niedyspozycji pracownika - przejawiającą się chwilową utratą świadomości i brakiem kontaktu z otoczeniem bez omdlenia.

W punkcie 7 stwierdzono że wypadek jest wypadkiem przy pracy.

Zaznaczam iż jest to zakład pracy chronionej.

Z tego co piszesz nie wynika, aby wypadek spowodowany był stanem chorobowym, być może w treści protokołu jest o tym mowa i jest na potwierdzenie choroby dokumentacja medyczna.

Jeśli nie , to trzeba się odwołać od decyzji ZUS, do sądyu pracy za posrednictwem ZUS, który wydał decyzję.

A co wpisano w tych punktach?

•stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególno¬ści przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody) : 4),5)

•stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody) : 4)

Odnośnie protokołu końcowego to komisja zakładowa idzie za pracodawcą. Nawet moje zeznanie odnośnie protokołu chcieli zmienić ale napisałem na protokole że nie zgadzam się z treścią zawartą w protokole bo tam napisali totalne bzdury. I wtedy PIP sprawdził wszystko i stwieerdzili zaniedbanie szefa.

alladyn25 wrote:
Tak posiadam dokumentację medyczną odnośnie choroby.
No właśnie, jeśli ta dokumentacja była załacznikiem do protokołu powypakowego i jeśli w protokole była informacja na temat Twojej choroby, to być może jest to własnie przyczyna nie przyznania odszkodowania. Zarówno ZUS jak i PZU na podstawie tych dokumentów stwierdzili, że przyczyną wypadku był Twój istniejący stan chorobowy, a stan chorobowy jest przyczyną wewnetrzną. Żeby można było mówić o wypadku przy pracy muszą być spełnione wszystkie elementy definicji wypdkowej tj. zdarzenie nagłe powodujace uraz lub śmierć spowodowane przyczyną zewnętrzną, które miało związek z pracą.
W Twoim przypadku mogło zabraknąć przyczyny zewnętrznej.

Na pewno na decyzji ZUS jak i PZU jest uzasadnienie odmowy przyznania odszkodowania, sprawdź co tam jest napisane.

No dobrze ale PIP stwierdził że to jest wina pracodawcy. ponieważ maszyna jest innego zastosowania a została przerobiona i nie posiadała odpowiednich zabezpieczeń. Ja nawet nie posiadałem przesazkolenia do maszyny na której pracowałem i tam mnie nie powinbno być bo w angarzu mam inne stanowisko a kazano mi pracować na innym. nie posiada maszyna również dokumentacji techniczno ruchowej ponieważ nawet nie było tych papierów. nie było nawet instrukcji bhp. i teraz inspekcja pracy zakłada sprawe mojemu pracodawcy. za to że nie spełniał przepisów bhp. A mnie nawet nie stać na najtańszą protezę i co ja mam zrobić? proszę o podpowiedź.

a wypadek mógł też być spowodowany zmęczeniem ponieważ to praca fizyczna. A o ile mi wiadomo to zmęczenie przez pracę fizyczną może spowodować omdlenie i to jest czynnik zewnętrzny.

ZUS mi odpisał ze nic mi się nie należy ponieważ to nie był wypadek przy pracy.

PZU zaś mi odpisało że wypadek był spowodowany czynnikiem wewnętrznym. To po co człowiek płaci składki na Pzu i Zus jak potem są problemy jeśli jest wypadek z odszkodowaniem?

Jaka kwota może być za 96% utraty zdrowia spowodowanej przez wypadek?

Wiążę się to z amputacją ręki na wysokości 1/3 ramienia. Liczne otarcia i obicia rzeber. Nadwerężenie barku i naderwanie mięśni. Liczne siniaki w okolicach klatki piersiowej. Teraz jeszcze doszedł zły stan psychiczny i odczówam bóle brzucha po tabletkach przeciwbólowych.

alladyn25 wrote:
Ewania
Ekspert

Dziękuję za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie. Te ubezpieczenie z PZU to jest prywatne dlaczego nawet z tego prywatnego nie chcą wypłacić odszkodowania?
Jesli chodzi o ubezpieczenie prywatne - musisz DOKŁADNIE przeczytac OWU czyli Ogolne Warunki Ubezpieczenia, ktore powinienes dostac w momencie podpisania umowy ubezpieczeniowej, a najpozniej razem z Polisą.

witam mam taki problem.prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu go .to tak:2miesiace temu miałem wypadek w pracy,wybuchł piec i mi popażyło twarz,byłem 4 dni w szpitalu ,popż było 2 stopnia.Pracodawca niechcial abym szedł po odszkodowanie do zus bo boj sie zeby nie przyszła inspekcja pracy ,i powiedziałze da mi pełna pensje ,czyli odszkodowanie.z poczatku przez miesiac po powrocie do pracy nic nie dał mi a teraz mówi ze sie tak wcale nie umawialismy i nie da mi tego odszkodowania.i co mam zrobic wtakiej sytuaci??Prosze o pomoc.Dziekuje.

nie niebył bo niechciał mi dac pracodawca.bo nie miałem zadnego szkolenia bhp a ten protokuł wydaje bhpowiec.a tak wogule to mi nie zalezy na tej pracy bardzo i chyba bede odchodził ,ale jak wziazc od niego to odszkodowanie które wczesniej mi obiecał.dziekuje za odp.

Zacznij od oficjalnego zgłoswzenia wypaku. Napisz pismo, w którym opisz kiedy i co sie stało. Podaj świadków wypadku je4śli tacy byli i koniecznie komu i kiedy zgłaszałeś ustnie wypadek. Zgpłoszenie oddaj w zakładzie ( w sekreteriacie za potwierdzeniem odbioru). Po otrzymaiu Twojego zgloszenia pracodawca ma 14 dni na zbafdanie okoliczności i przyczyn wypadku. Powiieneś otrzymać protokół powypadkowy.

ale pracodawca byl odrazu po wypadku bo był taki wybuch ze wszyscy sie zlecieli,i jeden z kolegów z pracy mnie zawiuzł do szpitala.a na protokuł to jest jusz chyba za puzno bo to było pułtora miesiaca temu,i jeszcze jak wruciłemze szpitala to za dwa tygodnie mnie wezwał na szkolenie bhp bo wczesniej nie miałem a pracowałem juz tam puł roku i gupio zrobiłem bo potym szkoleniu potpisałem to szkolenie i nadodatek behapowiec je wypisał z datom kiedysie przyjołem do pracy a ja głupi to podpisałem,bo obiecał ze zapłaci mi to odszkodowanie.a tera muwi ze nie da mi nic kasy.i co mam zrobic ,zgłosic to do inspekci pracy?????

Wiesz co, zielony? Mysle, ze sam sobie zaszkodziles.

Tym podpisywaniem szkolenia z datą wsteczną.

Poza tym - zgloszenie wypadku sie nie przedawnia. Na nic nie jest więc za pózno. Zglos teraz ponownie, najlepiej na pismie, ze wnosisz (a nie, ze prosisz, bo tu nie ma o co prosic - to jest OBOWIAZEK pracodawcy) o przeprowadzenie postepowania powypadkowego i sporzadzenie protokolu oraz o uznanie wypadku za wypadek przy pracy.

Mam pytanie czy czynnik taki jak wysiłek fizyczny w pracy taki jak dźwiganie worków waga 15kg i 20kg przez 8 godzin to może być czynnik zewnętrzny powodujący wypadek? Poprzez zmęczenie organizmu lub wyczerpanie może mieć wpływ taki czynnik na wypadek?

Mam pytanie odnośnie operacji. jeżeli miałem operację i przebywałem w szpitalu pooperacji to słyszałem że za operację i pobyt w szpitalu płacą gdzie mam się zgłosić po wypłatę za pobyt w szpitalu i operację??

proszę o podpowiedź