mafik44 Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Dostałem właśnie decyzje od PZU ze z mojego ubezpieczenia NNW przysługuje mi za wypadek jakieś 300 zł co moim zdaniem jest kwotą niezbyt adekwatną do moich obrażeń na forum www.odzyskaj.info wyczytałem jak mniej więcej się od tego odwołać i całą dokumentacje i tabele juz mam przygotowana ale mam jedno pytanie czy jest sens by wysłać moje odwołanie od decyzji PZU do jednostki nadrzędnej ? czy lepiej wysłać tam gdzie do tej pory ? Czy takie odwołanie do ich ujmijmy to tak zwierzchników coś daje ? Dajcie jakieś rady bo już nie wiem jak do tego podejść Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 witamodwołanie do jednostki nadrzędnej, centralnej przynosi rezultaty, ale może równie dobrze skomplikować sprawę. Osobiście radziłabym to odwołanie skierować do dotychczasowego CLS, później w razie nieskuteczności odwołać się wyżej.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mewka676 Posted July 18, 2008 Share Posted July 18, 2008 w lutym tego roku kupilem samochod marki renauld rapid za kwote 4000 ,tydzien temu mialem kolizje (nie z mojej winy)PZU zaproponowało mi odszkodowanie w wysokości 2100 nie wiem,czy moge sie odwolac od tej decyzji i starac sie o wiekszą kwotę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwcia12_77 Posted July 18, 2008 Share Posted July 18, 2008 Witam. Mąż w maju skręcił staw skokowy podczas gry w siatkówkę (rekreacyjnie). jest ubezpieczony w PZU Życie SA tzw ubezpieczenim grupowym z zakłdu pracy. Leczenie trwało 6 tygodni wraz z zabiegami rehabilitacyjnymi. Mąż stanął na komisję lekarską 2 tyg temu i orzecznik stwierdził, że uszczerbku na zdrowiu nie ma! Do dnia dzisiejszego podczas np wchodzenia po drabinie, schodach odczuwa ból. Zamierzamy się odwołać od decyzji PZU. Jak sformułować odwołanie? Proszę o pomoc. PS przerażający jest fakt, że comiesięczna składka opłacana przez małżonka wynosi 48 zł, a w razie wypadku nic nie otrzymuję się w zamian. Proszę o odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablotorun Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 mewka676 wrote: w lutym tego roku kupilem samochod marki renauld rapid za kwote 4000 ,tydzien temu mialem kolizje (nie z mojej winy)PZU zaproponowało mi odszkodowanie w wysokości 2100 nie wiem,czy moge sie odwolac od tej decyzji i starac sie o wiekszą kwotę? Możesz ale nic nie ugrasz! Na dziś jesteśmy przegrani jest nowy system rozliczania szkód! Coprawda cała ta sytuacja jest u Rzecznika Ubezpieczonych ale dopóki może coś ugrać jesteśmy przegrani. pozostaje albo serwis i naprawa bezgotówkowa lub droga sądowa ale o takie pieniądze!!?? Przykro mi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablotorun Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 iwcia12_77 wrote: Witam. Mąż w maju skręcił staw skokowy podczas gry w siatkówkę (rekreacyjnie). jest ubezpieczony w PZU Życie SA tzw ubezpieczenim grupowym z zakłdu pracy. Leczenie trwało 6 tygodni wraz z zabiegami rehabilitacyjnymi. Mąż stanął na komisję lekarską 2 tyg temu i orzecznik stwierdził, że uszczerbku na zdrowiu nie ma! Do dnia dzisiejszego podczas np wchodzenia po drabinie, schodach odczuwa ból. Zamierzamy się odwołać od decyzji PZU. Jak sformułować odwołanie? Proszę o pomoc. PS przerażający jest fakt, że comiesięczna składka opłacana przez małżonka wynosi 48 zł, a w razie wypadku nic nie otrzymuję się w zamian. Proszę o odpowiedź. To normalka Oni są w stanie umarłemu wpisać zero procent uszczerbku i odesłać z kwitkiem! poziom likwidacji szkód w Polsce przypomina Chińską Republikę Ludowo Demokratyczną! To jest porzerażające ale mamy jeszcze małe szanse z nimi! Problem polega na tym,że jeśli to byłoby z kogos winy to jest jeszcze szansa walczyć bo wygrana była by po Twojej stronie napewno lecz w tej sytacji będą komplikować o podejrzewam 2-3 tyś musisz sie zastanowic czy warto iść do Sądu. Jednak to musiałoby być podparte orzeczeniem na Twoje zlecenie kosztami sądowymi i adokatem bo bez tego nie wygrasz. Jak widzisz raczej nie warto i dlatego tak pogrywają bo wiedza że nic im nie zrobisz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubezpieczona Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 Zawsze możesz się odwołać. Pytanie tylko z jakich powodów chcesz to zrobić?? Przyznali za mało na naprawę czy to tzw. szkoda całkowita?? Niestety cena jaką zapłaciłeś za auto nie jest żadnym argumentem do odwołania się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siegrzek Posted October 20, 2008 Share Posted October 20, 2008 Witam, jestem w podobnej sytuacji co mafik44 tyle że ja miałem skrecone kolano prawe i dostałem 440zł co wydaje mi się także nie adekwatną kwotą. Ponieważ zdarzenie miało miejsce kilka miesiecy temu a ja nadal odczuwam jego skutki i już chyba zawsze bedę odczuwał wiec myśle że inaczej powinni do tego podejść, czy ktoś m powie jak, ewentualnie wkaże jaki kroki teraz powinienem poczynić?Czy jest o w ogole sens podejmować jakiekolwiek działania? bede wdzięczny za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAYLOR Posted October 20, 2008 Share Posted October 20, 2008 Witam, we wrześniu miałam wypadek z winy innego kierowcy. Byłam 10 dni na zwolnieniu (nadwyrężony bark). Za tydzień idę na rehabilitację. Gdzie mam zgłosić o odszkodowanie? Do mojego ubezpieczyciela OC czy sprawcy? Proszę o poradę bo jak dotąd to nikt mnie nawet nie poinformował, że mogę się też o to ubiegać, a za auto i tak mi wypłacili "szkoda całkowita" oczywiście grosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula21183 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Witam mam pytanie jak mogę odwołać się od decyzji PZU w sprawie odszkodowania za wypadek? Podczas wypadku nastąpiło pęknięcie kości stawu skokowego co stwierdził lekarz prowadzący a orzecznik w PZU uważa że nie ma uszczerbku na zdrowiu tylko że noga do tej pory jest sztywna i jak mam rano chodzić to muszę rozchodzić najpierw żeby w ogóle funkcjonować. Nie wspominając o kucaniu i większym wysiłku kiedy ból się nasila. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
REMIX Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Witam, odwołać się od niniejszej decyzji można. Nawet więcej WRĘCZ NALEŻY. POWODZENIA Pozdrawiam Z poważaniemRemik K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 Odwołać się trzeba, trochę o odwołaniu pisałam na blogu. Sama mam uszkodzony skokowy, złamana nasada kości, za mna juz 5 operacji na te nogę - z czego ostatnia 4 dni temu.Nie mogłam chodzić bez kul, krzywy, puchło, bolało, kucanie odpadało, został złamany ponownie i wyprostowano kość, czy będzie sztywny - dowiemy się przed gwiazdką gdy ściągną gips.Tobie życzę wszystkiego dobrego - i pamiętaj że uszkodzenia stawów to tez uszczerbek.Zażądaj ponownej komisji jesli chcesz to nadal polubownie załatwiać.Później pozostanie tylko sąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kasia82 Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 witam proszę o pomoc w napisaniu odwołania od decyzji pzu. 25.08,11 moja córka przewróciła się i doznała kompletnego przecięcia ściegna Achillesa,przebywała w szpitalu do 1.09.11. w pażdzierniku znów była w szpitalu na 7 dniowej rehabilitacji.żeby mogła dorze chodzic pojechała do sanatorium na 3 tyg.(bedzie w nim do 23 listopada) w pazdzierniku zgłosiłam szkode do pzu przyznali jej 1,5%(135zł), córka jest ubezpieczona na 9tyś w II wariancie uważam ze to za mało jak na takie uszkodzenie nogi,do dzisiaj jeszcze utyka.co powinnam napisac w odwołaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paruslex Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Po turnusie niech córka pójdzie do lekarza prowadzącego, żeby zadecydował czy leczenie ma trwać dalej, czy są postępy etc. Odwołanie proszę napisać i przesłać wraz z nowymi dokumentami medycznymi, które potwierdza , że szkoda jest większa niż orzeczono. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 19kasia82 wrote:witamproszę o pomoc w napisaniu odwołania od decyzji pzu.25.08,11 moja córka przewróciła się i doznała kompletnego przecięcia ściegna Achillesa,przebywała w szpitalu do 1.09.11. w pażdzierniku znów była w szpitalu na 7 dniowej rehabilitacji.żeby mogła dorze chodzic pojechała do sanatorium na 3 tyg.(bedzie w nim do 23 listopada) w pazdzierniku zgłosiłam szkode do pzu przyznali jej 1,5%(135zł), córka jest ubezpieczona na 9tyś w II wariancie uważam ze to za mało jak na takie uszkodzenie nogi,do dzisiaj jeszcze utyka.co powinnam napisac w odwołaniu?Niestety ale odszkodowanie z ubezpieczeń dobrowolnych NNW wylicza się jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Można jedynie kwestionować ocenę lekarza orzecznika co do trwałego porcentowego uszczerbku na zdrowiu. Przed sporządzeniem odwołania od decyzji warto więc zażądać doręczenia tabel na podstawie których lekarz orzecznik dokonywał owej oceny, orzeczenia lekarskiego oraz decyzji ubezpieczyciela. Wówczas można udać się do innego lekarza orzecznika aby ocenił nam szkodę- oczywiście nieoficjalną na własne potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_dobry Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 W grudniu ubiegłego roku złamałem prawy bark.Po zakończeniu leczenia złożyłem dokumentację o odszkodowanie.Ubezpieczony byłem w dwóch Towarzystwach Ubezpieczeniowych.Oba(po komisji zaocznej) przyznały mi niski procent.PZU 5%, COMPENSA 4%.Złożyłem odwołania do obu, gdyż uważałem że jest to zbyt niski procent. PZU stwierdziło,że według otrzymanej dokumentacji lekarskiej jest to wystarczające świadczenie 5%. Natomiast drugie wysłało mnie na komisje lekarską, gdzie przyznano mi jeszcze 8%, co w sumie dało 12%.Pytanie: czy jeszcze raz mogę się odwoływac do PZU, zaznaczając że inne TU dało mi 12%? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mada765 Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 W czerwcu gradobicie zniszczyło dach mojego domu, w związku z czym zgłosiłam szkodę do ubezpieczyciela. Po licznych interwencjach telefonicznych w celu zmotywowania do szybkiego załatwienia sprawy, ze strony PZU nie było odzewu. Dopiero po oficjalnym piśmie, z podaniem konkretnego paragrafu zareagowali( nadmienie, ze było to juz po ustawowym terminie 30 dni). Decyzja opiewała na kwotę, która nie wystarczyła by na pokrycie realnych kosztów naprawy. Poprosiłam o szczegółowy kosztorys, z którego wynikało, że ubezpieczyciel nie uwzglednił faktycznej wiekości uszkodzeń, tj zanizył ilość uszkodzonych dachówek, rynien, w ogóle nie uwzględnił uszkodzonych gąsiorów. Zaznaczę, ze obecny( po 3 tyg od zgłoszenia szkody) przy oszacowaniu pracownik PZU uwzględnił realne wielkosci uszkodzeń. W związku z powyższym napisałam odwołanie. Na drugi dzień(!) pojawił się pan z PZU, aby ponownie oszacować szkodę. Robił notatki, zdjecia, własciwie uznał wszystkie moje roszczenia. Dodam, że nie zostawił suchej nitki na Panu, który dokonywał pierwszego oszacowania ( tu zapaliła mi się pierwsza kontrolka). Po kilku dniach bezskutecznych oczekiwań na druga wycenę, znowu napisałm pismo - tego samego dnia dostałam kosztorys. Pzu uznało moje roszczenia tylko do ilosci dachówki, jesli chodzi o rynny dodali mi 3 m (szalenstwo), gąsiorów nie uwzględniono w ogóle, ale co mnei najbardziej zdziwiło, to fakt iż cena jednostkowa składnika oraz cena jedn roboty rózni się miedzy pierwszymi a drugim kosztorysem. Oczywiście cena jednostkowa w drugiej wersji wyceny jest na moją niekorzyśc. Prosze o poradę, co zrobić w takiej sytuacji? Moim zdaniem to istna niekompetencja i brak fachowości. Czy przed złożeniem skargi do Biura Rzecznika Ubezpieczonych powinnam jeszce coś zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts