PEPOS Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 WITAM MIAŁEM WYPADEK MOTOCYKLOWY 6-M-CY TEMU JECHAŁEM ZAREJESTROWANYM I OPŁACONYM MOTOCYKLEM PRZEPISOWO LECZ POSIADAM PRAWO JAZDY TYLKO NA SAMOCHÓD.KOLIZJE MIAŁEM ZE SKUTEREM KTÓRY BYŁ NIE ZAREJESTROWANY A KIEROWCA BYŁ NIE LETNI I NIE MIAŁ UPRAWNIEŃ SKUTER GWAŁTOWNIE SKRĘCIŁ PROSTO MI POD KOŁA.W WYNIKU WYPADKU DOZNAŁEM CIĘŻKICH OBRAŻEŃ [złamanie nadgarstka lewego,otwarte złamanie prawego przedramienia,złamanie żuchwy,złamanie szczeki górnej,nosa utrata 5-ciu zębów]RANY SIE JESZCZE NIE ZAGOIŁY,PASAŻER TEGO SKUTERA JESZCZE JEST W SZPITALU. SPRAWA O USTALENIE SPRAWCY JEST W TOKU . CZY JA MOGE STARAĆ SIE O JAKIEŚ ODSZKODOWANIE CZY CZEKAĆ NA WYROK?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 możesz ubiegać się o odszkodowanie za motor i szkody zdrowotne. Musisz zgłosić szkody w dowolnym zakładzie ubezpieczeń i: 1. szkoda motoru - TU zrobi oględziny, zdobędzie podstawowe dokumenty i prześle akta do UFG (chyba, że masz na motor AC)2. szkoda osobowa - Tu zbierze dokumentację, rachunki i inne, które do nich dostarczysz i również akta prześle do UFG. A co do wyroku - to zależy, co ustaliła policja i prokuratura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PEPOS Posted April 10, 2009 Author Share Posted April 10, 2009 WITAM. NIE MAM POJĘCIA GDZIE SIE Z TYM WSZYSTKIM UDAĆ. A MOTOR TO JEST ZATRZYMANY DLA BIEGŁEGO DO OGLĘDZIN ,TAKŻE NIE MOŻNA GO ZOBACZYĆ SAM GO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM.TERAZ DOSTAŁEM PISMO O ZAWIESZENIU ŚLEDZTWA BO NA OPINIE BIEGŁEGO TRZEBA CZEKAĆ CONAJMNIEJ TRZY MIESIĄCE.WIĘC NIE WIEM CO MAM PRZEZ TEN CZAS ROBIĆ.I CO BĘDZIE JAK SĄD UZNA MNIE ZA WINNEGO LUB WSPÓŁWIONNEGO? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted April 11, 2009 Share Posted April 11, 2009 Policja/Prokuratura nie powinna trzymać tyle czasu motoru na parkingu. Musisz się dowiedzieć i naciskać ich na szybkie oddanie go. Stojąc i rdzewiejąc (nawet rozbity) traci na wartości. Co do opinii biegłego, to jeśli będzie gotowa po 3 miesiącach to i tak dobrze - często opinie są robione "latami". Tu przypadek jest szczególnie trudny - zderzenie dwóch jednośladów. Co do winy, to po ustaleniach prokuratury, ta wskaże winnego a sąd wyda wyrok skazujący bądź uniewinniający. Myślę, że i ty możesz zostać uznanym za winnym bądź współwinnym. Druga sprawa, to kwestia poruszania się bez uprawnień - tu pewnie skończy się oddzielną sprawą w sądzie i wyrokiem. Może zgłoś się do prokuratury i dowiedz, czy w tej sprawie też prowadza sprawę - ewentualnie zdecyduj się na zaproponowanie "samoukarania", bez rozprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PEPOS Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 PYTAŁEM W PROKURATORA O MOTOCYKL TO POWIEDZIAŁ ŻE MUSI BYĆ ZATRZYMANY DLA BIEGŁEGO ALE MNIEJSZA Z TYM MOTOR JEST MAŁO ISTOTNY CHODZI MI OTO CZY MOGE STARAĆ SIE O ODSZKODOWANIE ZA UTRATE ZDROWIA A JEŚLI TAK TO GDZIE I W JAKI SPOSÓB POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek07 Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 PEPOS wrote: PYTAŁEM W PROKURATORA O MOTOCYKL TO POWIEDZIAŁ ŻE MUSI BYĆ ZATRZYMANY DLA BIEGŁEGO ALE MNIEJSZA Z TYM MOTOR JEST MAŁO ISTOTNY CHODZI MI OTO CZY MOGE STARAĆ SIE O ODSZKODOWANIE ZA UTRATE ZDROWIA A JEŚLI TAK TO GDZIE I W JAKI SPOSÓB POZDRAWIAM mozesz ale w przypadku uznania twojej winy ( nie masz uprawnień na mtocykl ) ubezpieczyciel może zażądać zwrotu odszkodowania w całości lub cześci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts