Jump to content
Forum Odszkodowania

Gdzie mam zwrócic się po odszkodowanie za zniszczony samochód?

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam następujący problem. Ok.2.5 roku temu miałam wypadek, w wyniku którego samochód nadawał się jedynie do kasacji/tak orzekł rzeczoznawca PZU/, a ja miałam

rozbitą twarz i złamane żebro. Sprawca wypadku uciekł z miejsca zdarzenia.Dochodzenie

zostało umorzone a policja wystąpiła z wnioskiem do sądu przeciwko mnie. Sprawa sądowa

niedawno zakończyła ukaraniem mnie, a po wniesieniu apelacji, sąd odwoławczy uchylił wyrok skazujący mnie i umorzył sprawę, gdyż w trakcie rozpatrywania apelacji przez sąd odwoławczy nastąpiło przedawnienie orzekania i sąd odwoławczy, uznał moje zarzuty za zasadne, ale sprawę umorzył. Mam dowody na to, iż przedawnienie sprawy nastąpiło z winy sądu rejonowego. Są w aktach sprawy dowody na niechlujnośc i stronniczośc policji w prowadzonym dochodzeniu, mimo to sąd utrzymał stanowisko oskarżyciela publicznego.

Szkodę zgłosiłam w PZU, dostałam decyzję o wypłacenie odszkodowania za samochód.

Co mam zrobic w obecnej sytuacji. Po zakończeniu sprawy w sądzie, nie zwracałam się do ubezpieczyciela .

Czy mam szansę na dochodzenie odszkodowania?

Co oznacza dla ubezpieczyciela uchylenie wyroku skazującego mnie, z powodu przedawnienia?

Czy ubezpieczyciel może powoływac się na ten wyrok i odmówic wypłaty odszkodowania?

Jeśli masz NW i AC to możesz ubiegać się o odszkodowanie z tych polis.

Jeśli nie udało ustalić się sprawcy zdarzenia, a Ty zostałeś uniewinniony, to za szkodę osobową możesz ubiegać się o odszkodowanie w ramach funduszu gwarancyjnego. Szkoda pojazdu niestety nie może zostać uznana.