Jump to content
Forum Odszkodowania

HDI nie chce wypłacić pełnego odszkodowania.

Recommended Posts

Witam,

praktycznie miesiąc temu wjechała mi pewna pani w tył. Jako ze chcialem zrobić to jak najszybciej wstawiłem auto bezgotowkowo do warsztatu. Przyznano mi jednak 50% amortyzacji za zderzak.

(zderzak był naprawiany 4 miesiace wczesniej po taki samym najechaniu, rowniez przez klienta hdi i wtedy za nic nie dało wywalczyc sie nowego zderzaka, bo producent ponoć przewiduje naprawe, i naprawiony tez jest pełno wartosciowy, 4 miesiace później już nie jest pełnowartosciowy ale ma 50% amortyzacji ;/ )

Jako że zależało mi na czasie, a warsztat zapowiedział że zderzaka szukać bedzie 10 dni, znalazłem zderzak samemu i zawiozłem do warsztatu. A do HDI złozylem pisemko że chce pieniedze na konto.

Zderzak kosztuje w Aso ponoć 1600 zł, 50% amortyzacji czyli powinieniem dostać ~800 zł.

Po 2 tygodniach czekania, dostaje 400 zł . Po pytaniach dlaczego i skad ta kwota dowiaduje sie ze mam przedstawić fakturę. Oczywiście miesiąc po momencie zakupu faktury juz nie dostane. Po za tym jako osoba fizyczna faktur nie potrzebuje więc ich nie zbieram.

Teraz moje pytanie, czy Hdi ma prawo rzadac ode mnie faktur? przecierz w momencie gdy sami wycenili szkode na zderzaku na 50% czyli 800 zł , to mialem prawo wziasc te 800 zł a zderzaka nie naprawiac. Wiec DLaczego teraz nie chca wyplacic pelnej kwoty tylko wzywaja do przedstawienia faktury?

Zasada stosowana przez TU jest prosta.

Jeśli nie przedstawisz faktur to płaca za część alternatywną (często za taką samą, ale bez znaczka marki samochodu) - stąd różnica.

Skoro nie masz faktury zakupu to masz paragon - przedstaw im i po sprawie.

dookladnie tak jak pisze gruz - ciezar udowodnienia wydatkow ciazy na Tobie. MAsz paragon zamiast faktury dostaniesz zwrot. Zgodnie z art 6 Kodeksu Cywilnego, to tY musisz udowodnic wysokosc swoich roszczen/

nie mam obowiazku naprawiania auta, wiec co wtedy? też zaplaca tylko polowe? przecierz nie wazne czy naprawisz auto czy nie, czy zalozysz zderzak oryginalny, czy uzywany w innym kolorze. Stracilem zderzak oryginalny, i odszkodowanie to rekompensata za to co stracilem a nie za to co załoze ?

teoretycznie masz rację - ale takie sprawy to wyłącznie w sądach.

w realu - masz kasę na przywrócenie wizualnego i technicznego stanu pojazdu z przed szkody. Jeśli roszczenia są wyższe to je udowodnij - KC

a dokladnie art 6 KC, jesli poniosles wieksze koszty niz przyznane przez ubezpieczalnie odszkodowanie, to pokaz na nie rachunki, zwroca bez mrukniecia okiem.

Po dobroci bez Sądu nie dostaniesz od nich kasy na slowo, ze kupiles oryginal, ale nie masz faktur:)

kupiłem od osoby prywatnej. Wystarczy umowa kupna-sprzedaży ? Przecież prywatna osoba mi faktury nie wystawi. a kupic moge gdzie chce . Umowa kupna sprzedazy będzie chyba takim samym dokumentem jak faktura? czy bedzie problem z uznaniem tego.

• 3 weeks later...

Mój kolega miał inny problem...tez pewna osoba wjechała mu w tyłek :) szkoda była praktycznie żadna ja bym taka szkodę jak on miał naprawił za 100zł :)

Ale on zrobił tak...

Po wypadku poprosil o rzeczoznawcę z HDI który przyjechał i wycenił szkodę na 1800zł rzeczoznwca przedstawił te dokumenty w HDI i HDI na ich podstawie wyplacila odszkodowanie.

Oczywiście on z tym nic nie robił bo wgniecenie na zderzaku nie przeszkadzało mu zupełnie ale pieniążki dostał bo miał na to papier.

Oczywiście po jakimś czasie zderzak sobie wymienił sam i założyl kosztowało go to wraz z malowaniem jakies 250zł.

Tutaj problem rozmówcy polega na tym...że naprawiał szkodę na własną rękę i nie ma udokumentowanej tej naprawy że ona faktycznie tyle wyniosła.

Ktos napisał że jeżeli ma wypadek to należy mu się odszkodowanie i tu ma rację ale wyskość napraw należy udokumentować fakturami lub paragonami ewentualnie mieć decyzję od rzeczoznawcy że tyle i tyle ta nprawa wyniesie.

Pozdrawiam

Piotr