Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Rzeczoznawca oszust?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Swoją historię opisałam we wcześniejszym wątku (kobieta ubezpieczona w Benefi była sprawcą kolizji z moim udziałem).

Dziś odwiedził mnie rzeczoznawca tego ubezpieczyciela i bardzo zaniepokoił mnie przebieg oględzin.

Po pierwsze, rzeczoznawca nie chciał mi pokazać swojej notatki i tego, jakie szkody wpisuje (stwierdził, że nie ma takiego obowiązku, a notatkę otrzymam za kilka dni drogą mailową, lub pocztową). Nie mam pojęcia, czy uwzględnił wszystkie zniszczenia samochodu :(

Druga kwestia to sprawa likwidacji szkody. Rzeczoznawca nakazał mi od razu zadeklarowanie się co do sposobu likwidacji szkody (na faktury lub gotówkowo), w sytuacji, kiedy nie znam żadnej (nawet zbliżonej) wyceny szkody jaką dopiero MA ZROBIĆ firma ubezpieczeniowa! Odmówiłam kategorycznie deklaracji (również ze względu na brak wglądu w notatkę rzeczoznawcy) i napisałam w oświadczeniu, iż wstrzymuję się z decyzją do czasu uzyskania kalkulacji i wyceny naprawy szkody przez Benefię.

Czy rzeczoznawca ma prawo odmówić mi wglądu w notatkę? I czy ma prawo wymagać deklaracji sposobu likwidacji szkody, jeśli ja jako osoba poszkodowana, nie mam pojęcia ile pieniędzy może przyznać mi ubezpieczyciel gotówkowo, a ile na faktury?

Dziękuję za odpowiedzi i serdecznie Was pozdrawiam

Mogę się mylić, ale powinien ci pokazać sporządzone w miejscu oględzin pojazdu dokumenty. Sama miałam niedawno stłuczkę i w dniu wizyty rzeczoznawcy musiałam zadeklarować sposób likwidacji szkody ale w każdej chwili można zmienić sposób. Kiedy rzeczoznawca ogląda uszkodzenia pojazdu i sporządza notatkę ty musisz się podpisać w tych jego dokumentach. Ja po przeczytaniu jego notatki nie zgodziłam się z tym co zaznaczył i po wymianie zdań naniósł poprawki i ujął więcej uszkodzeń. Co do kwoty to on nie powie ci od razu na ile wycenia. Wycenę robi się komputerowo i potem przychodzi do ciebie kosztorys. I wtedy możesz nie zgodzić się na proponowaną kwotę i wybrać opcję warsztatową. Czyli jedziesz, naprawiasz a oni wypłacają.

Rzeczoznawca robi opinię, przy oględzinach "na brudno", stąd wielu nie udostępnia "wypocin" na miejscu - działanie jak najbardziej normalne. Najczęściej na następny dzień (jest taki protokół gotowy)

Co do żądania deklaracji - nie jest to sztywna decyzja - chodziło pewnie o to, że część osób, chce od razu wycenę, część od razu jedzie do ASO (robienie wtedy wyceny jest bez sensu (kosztorys robi warsztat naprawczy).

Tak więc spokojnie zadzwoń do TU i powiedz, że chcesz wyliczenia z ich strony - a potem podejmiesz decyzję.