PolakoPL Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Witam jestem tutaj nowy. Mam do was pytanie. Kolega sprzedał mi kopniaka w głowę w zwiąku z czym doznałem wstrząsu mózgu w szpitalu spędziłem 3 dni i dzs dostałem wiadomość że dostane odszkodowanie w wysokości 160 zł. Czy mogę domagać się wiecej, czy nie ? Jestem ubezpieczony na 8000 zł w Pzu. Bardzo proszę o wiadomość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paruslex Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Jeśli nie lubi Pan kolegi to może Pan złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa i ściągnąć odszkodowanie z jego kieszeni. Z PZU przy dobrym odwołaniu ewentualnie 80-160 zł więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolakoPL Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 Własnie złożyłem zawiadomienie na policje. Dziękuje bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Proszę pamiętać aby doamagać się rekompesaty trzeba wystąpić w roli oskarżyciela posiłkowego i wnioskować o nią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 paruslex wrote:Jeśli nie lubi Pan kolegi to może Pan złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa i ściągnąć odszkodowanie z jego kieszeni. Z PZU przy dobrym odwołaniu ewentualnie 80-160 zł więcej.PolakoPL wrote:Własnie złożyłem zawiadomienie na policje. Dziękuje bardzo Podejrzewam, że organy ścigania odmówią wszczęcia postępowania w trybiepublicznoskargowym lub ewentualnie go umorzą i pouczą o możliwości wystąpienia w trybie prywatnoskargowym. Ściganie przestępstwa określonego w § 2 lub 3 art. 157 k.k., jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia nie trwał dłużej niż 7 dni, odbywa się z oskarżenia prywatnego, chyba że pokrzywdzonym jest osoba najbliższa zamieszkująca wspólnie ze sprawcą. Jednak można skorzystać z art. 46 k.k. bez względy czy to będzie tryb publiczno skargowy czy też prywatnoskargowym. Jednak nie spodziewałbym się znacznej sumy. Oczywiście aby odpowiadać na zasadzie k.k. trzeba mieć ukończone 17 rok życia. Osoba która ukończyła 13 rok życia, a nie ukończyła 17 roku życia odpowiada za czyny karalne na podstawie ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 11, poz. 109 ze zm.). Chyba, że było co najmniej dwóch sprawców pobicia- wówczas kwalifikacja prawna z art. 158 k.k. w zw. z art. 157 § 2 k.k.. Jest to wówczas przestępstwo stypizowane (nieskutkowe), gdzie wystarczy narazić na uszczerbek określony w art. art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1 k.k.. Natomiast skorzystanie z ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o państwowej kompensacie przysługującej ofiarom niektórych przestępstw (tekst. jedn. Dz.U. z 2005 r. Nr 169, poz. 1415 ze zm.) uwarunkowane jest ty, że kompensatę przyznaje się jedynie wówczas i w takiej wysokości, w jakiej osoba uprawniona nie może uzyskać pokrycia utraconych zarobków, innych środków utrzymania lub kosztów o których mowa w art. 3 pkt 2 i 3, od sprawcy lub sprawców przestępstwa, z tytułu ubezpieczenia, ze środków pomocy społecznej albo z innego źródła lub tytułu, niezależnie od tego, czy sprawca lub sprawcy przestępstwa zostali wykryci, oskarżeni lub skazani. Ponadto wstrząs mózgu raczej będzie kwalifikowany jako obrażenie z art. 157 § 2 k.k., a przedmiotowa ustawa określą ofiarę jako osobę fizyczną, która na skutek przestępstwa poniosła śmierć albo doznała naruszenia czynności narządu ciała lub rozstroju zdrowia określonych w art. 156 § 1 k.k. lub art. 157 § 1 k.k.. Co więcej kompensata może być przyznana w kwocie pokrywającej wyłącznie: 1) utracone zarobki lub inne środki utrzymania, 2) koszty związane z leczeniem i rehabilitacją, 3) koszty pogrzebu - będące skutkiem popełnienia przestępstwa, o którym mowa w art. 2 pkt 1. Wobec tego jest wiele przesłanek negatywnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Centrum Polska wrote: Proszę pamiętać aby doamagać się rekompesaty trzeba wystąpić w roli oskarżyciela posiłkowego i wnioskować o nią. Jeżeli mówimy o obowiązku naprawienia szkody w całości albo w części lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę na podstawie art. 46 k.k. to jak najbardziej słuszna teza bez względu czy to będzie oskarżenie w trybie publicznoskargowym czy prywatnoskargowym. Co prawda jeśli pokrzywdzony jest oskarżycielem posiłkowym i złoży taki wniosek to sąd obligatoryjnie orzeka takie świadczenie, a bez jego wniosku fakultatywnie. Oczywiście złożenie przez pokrzywdzonego takiego wniosku o działanie w charakterze oskarżyciela posiłkowego, a następnie złożenie tegoż wniosku o świadczenie jest najlepszym rozwiązaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts