Dominikanin Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Podobne wypadki już są tu opisywane, jednak nie zawsze wynika z nich kto jakie ubezpieczenie ma - stąd moje pytanie. Byłem dziś sprawcą kolizji - moja wina, stuknąłem w bok Poldka. Sytuacja z ubezpieczeniem wygląda tak, że poszkodowany ma tylko OC (nie ma AC). Czy jeśli spiszemy oświadczenie, to jak dla mnie skończy się ta sprawa? Że stracę zniżkę, to wiem, ale czy coś jeszcze będę musiał płacić? Pytam, bo zastanawiam się, czy pogodzić mi się ze stratą części zniżki, czy lepiej załatwić to z poszkodowanym polubownie (czyli zapłacić za wyklepanie mu samochodu). Osobiście mniej by mnie bolała ta pierwsza wersja (strata części zniżki), ale jak prócz tego okaże się, że przyjdzie mi coś jeszcze do płacenia...? Z góry dzięki za odpowiedź! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Jeśli masz ważne OC, nie byłeś pijany, napiszesz poszkodowanemu oświadczenie (potem pewnie TU zgłosi się do ciebie jeszcze o pisemne potwierdzenie), to nie poniesiesz żadnych konsekwencji finansowych (po za stratą zniżki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts