Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z ZUS'u z umowy zlecenie

linkama
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mialam wypadek w pracy gdzie pracuje na umowe zlecenie. pracuje takze na umowe o prace w innej firmie, gdzie skladki na ubezpieczenie sa oczywiscie placone przez pracodawce. Wypadek zgłosilam na drugi dzien do BHP gdzie wykonuje zlecenie. Mam noge w gipsie na 2 tyg. i pozniej rehabilitacja. Dostarczylam opis wypadku i podalam swiadków BHP'owiec chce ode mnie zaświadczenie o placeniu skladek z tytulu umowy zlecenia a dowiedzialam sie iz jeśli (JESTEM STUDENTKA (ZAOCZNA) I NIE PRZEKROCZYLAM 26 ROKU ŻYCIA - nie są oplacane składki na u.społeczne.)Pracuje na rzecz tej firmy (gdzie był wypadek)a jestem zatrudniona o umowe zlecenie. Czy nalezy mi sie odszkodowanie i gdzie moge sie starac?

Osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, nie podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli są uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat.

Wobec tego student, który nie ukończył 26 lat, z umowy zlecenia nie podlega zarówno ubezpieczeniom społecznym, jak i ubezpieczeniu zdrowotnemu.

PODSTAWA PRAWNA • Art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137, poz. 887 z późn. zm.).

Dlatego Twój bhapowiec prosił o zaświadczenie, że są opłacane składki na ubezpieczenie wypadkowe.

Abyś mogła starać się o odszkodowanie z ZUS, musi być sporządzona dokumentacja powypadkowa - karta wypadku i uznany wypadek przy pracy. Jeśli w firmie, w której pracujesz na umowę zlecenia nie jest odprowadzana składka wypadkowa karty wypadku nikt z firmy, gdzie wykonujesz zlecenie Ci nie zrobi, a bez tego nie można starać się o odszkodowanie z ZUS.

wlasnie BHP'owiec jest w trakcie wypisywania porotokołu i wlasnie tylko jednej rzeczy mi brakuje. NO dobra jesli nie to co jestem w kropce ? to jest bez sensu bo wiekszosc studentów tak pracuje io nie wierze ze nie mozna sie starac o jakiekolwiek odszkodawanie to byloby juz bezczelnie totalnie ... jestem ubezpieczona a nie moge ;/

Warunkiem otrzymania odszkodowania z ZUS jest uznanie wypadku przy pracy. W sytuacji kiedy od Twojej umowy zlecenia nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie wypadkowe ( bo zgodnie z przepisami nie mogą być odprowadzane), tak jak pisałam wcześniej nie sądzę aby ktoś sporządził dokumentację. Nawet jeśli behapowiec tworzy jakąś dokumentację, to w przypadku braku odprowadzania z umowy zlecenia składek na ubezpieczenie wypadkowe, wypadek nie może być uznany za wypadek przy pracy- uzasadnieniem nie uznania wypadku będzie brak ubezpieczenia wypadkowego - a to, jak pisałam wcześniej jest podstawowym warunkiem, aby można było starać się o odszkodowanie z ZUS.

W przypadku świadczenia pracy na podstawie umowy cywilno prawnej jaką jest umowa zlecenia jest to karta wypadku, a nie jak piszesz protokół.

Jeśli masz ubezpieczenie prywatne w jakimś towarzystwie ubezpieczeniowym wówczas możesz się starać o odszkodowanie od tego towarzystwa ubezpieczeniowego.

linkama wrote:
to jest problem bo nie mam. ;/
:( To jest naprawdę przykra sprawa.
I chcę tu zaapelować do młodych, pracujących studentów, żeby się ubezpieczali!
Z własnego doswiadczenia wiem, ze faktycznie jest to najczęstszy problem osob podejmujacych pracę a nie podlegajacych ubezpieczeniu spolecznemu/wypadkowemu.
Ze nie myslą o tym, zeby jednak sie ubezpieczyc w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym indywidualnie.:( Piszę, że "z własnego doświadczenia" bo podobnie również nie myśli o tym moj syn - student, czasem pracujący...
Nauczona na błędach innych, mając jako behapowiec z tego typu zdarzeniami do czynienia zawodowo(nierzadko zdarzeniami tragicznymi w skutkach) - ubezpieczyłam go sama od NW. Składka nie jest zawrotna, coś okolo 300 zł płatna jednorazowo NA CAŁY ROK.
Proponuję rozejrzec się po T.U. i jednak sie w jakis sposob zabezpieczac finansowo przed niechcianymi skutkami Nieszczesliwych Wypadków.

Kazdy wie, ze "wypadki chodzą po ludziach". Ale każdy myśli, że po INNYCH.
Pamiętajmy, że ludzie po wypadkach też chodzą, ale jednak.... nie zawsze. :(

• 3 tygodnie później...
"Warunkiem otrzymania odszkodowania z ZUS jest uznanie wypadku przy pracy. W sytuacji kiedy od Twojej umowy zlecenia nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie wypadkowe ( bo zgodnie z przepisami nie mogą być odprowadzane), tak jak pisałam wcześniej nie sądzę aby ktoś sporządził dokumentację" - A jednak wg prawa BHPowiec przyjał to zaswiadczenie z ZUS od innego pracodawcy i wystawil dokumentacje a takze staram sie o odszkodowanie!

linkama wrote:

" A jednak wg prawa BHPowiec przyjał to zaswiadczenie z ZUS od innego pracodawcy i wystawil dokumentacje a takze staram sie o odszkodowanie!

No cóż, poczekajmy na decyzję ZUS.