Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku, naprawa u dilera

Rekomendowane odpowiedzi

kilka dni temu na tył mojej Toyoty (październik 2003 przebieg 27000 km) najechał sprawca wypadku.Zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela sprawcy czyli Warty, rzeczoznawca zrobił oględziny, a ja czekam na kosztorys. Podczas rozmowy z rzeczoznawcą dowiedziałem się że ze względu na to że mój samochód ma prawie cztery lata nie zostaną mi pokryte pełne koszty naprawy samochodu którą chcę wykonać w autoryzowanej stacji Toyoty. Czy ubezpieczyciel w tym przypadku Warta ma prawo nie pokryć mi tych kosztów kiedy będę miał fakturę opiewającą na wyższą sumę niż kosztorys rzeczoznawcy Warty. Nadmieniam że posiadam jeszcze gwarancję na blachy i perforację nadwozia i nie chcę stosować tańszych części, chcę aby mój samochód został naprawiony solidnie ponieważ do tej pory wygądał jak nowy i ja bardzo dbałem o niego włącznie z serwisowaniem w ASO. Proszę o konkretną odpowiedź fachowca.

Dziękuję.

to ile lat ma samochód nie może mieć wpływu na wykonanie naprawy i pokrycie jej kosztów. ubezpieczenie OC jest po to aby w całości pokryć szkodę. Proszę więc żądać pokrycia kosztu naprawy w pełni, oryginalnymi częściami!

Co do samego remontu - oczywiście może Pan przedstawić faktury, które udokumentują koszt naprawy przewyższający wycenę ubezpieczyciela. Jednak proszę pamiętać o tym, że nie będą zwracane koszty za naprawę tych części, które nie zostały uszkodzone w czasie kolizji.

pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź i proszę o informację co z wymianą uszkodzonych części które nie zauważył rzeczoznawca podczas oględzin, bo przecież w trakcie naprawy może okazać się że coś jeszcze zostało uszkodzone. Proszę mi podpowiedzieć czy lepiej aby pieniądze za szkodę wypłacane przez ubezpieczyciela wpłacone zostały bezpośrednio warsztatowi naprawiającemu samochód czy na moje konto. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

dobry wieczór,

nei ma jednej dobrej zasady likwidacji szkody - czy bezgotówkowo czy za pomocą faktur VAT przedstawianych ubezpieczycielowi, na takie pytanie nie sposób odpowiedzieć, wybró należy do Pana