Jump to content
Forum Odszkodowania

Obniżenie kosztów ubezpieczenia

Ciewak
 Share

Recommended Posts

Mam 21 lat, prawo jazdy od ponad roku. Kupiłem samochód używany i niestety w umowie kupna -sprzedaży, zapisałem się jako jedyny właściciel. Nieco wcześniej mój ojciec stracił swoje wszystkie zniżki. Ubezpieczyłem samochód w allianz na siebie, bo nie miałem innego wyjścia i zapłaciłem aż 1325 zł (971 + zwyżka za wiek 30% i 5% za spłate w 2 ratach). Słyszałem o możliwości przepisania samochodu także na drugą osobę która posiada zniżki (np pełne 60%, ale na pewno nie będą to moi rodzice :/), wtedy podobno jej zniżki będa się częściowo liczyć do umowy. Czy jest to możliwe i w moim przypadku opłacalne? Rok ubezpieczenia mija mi we wrześniu, dowiedziałem sie że dostane teraz 10% zniżki za rok bezszkodowej jazdy + 10% za kontynuowanie umowy na następny rok. Chodzi o peugeot 309 rok 1991, silnik 1,4. Jeśli nie uda mi się obniżyć nieco kosztów ubezpieczenia, będę musiał sprzedać auto bo go nie utrzymam. pozdrawiam

• 3 weeks later...
na pewno warto ubezpieczyć auto z kimś kto ma zniżki, ale aby to zrobić, osoba musi być współwłaścicielem, musisz spisać stosowny dokument darowizny. Od tego nie płaci się podatku, więc cały zabieg jest bez kosztowy (tylko zgłoś to do Urzędu Skarbowego!)