Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Drobna kolizja na parkingu, jakie koszty naprawy i co obejmuje wycena?

Rekomendowane odpowiedzi

Na parkingu kolizja dwóch aut, jedno stukniete w prawy błotnik z przodu i lekko wgniecione drzwi, sprawca bez strat. Poszkodowane auto to passat b3 z 1991 roku. Wcześniej auto miało wymieniony ten uderzony błotnik i dwoje drzwi od strony pasażera (poprzedni właściciel tak miał) nie pomalowane na oryginalny kolor. Przyjechał rzeczoznawca i wycenił mi naprawę na okolicę około 850 złotych. Moje pytanie brzmi co powinno zawierać się w zestawieniu pac do wykonania. Mam wymianę błotnika z lakierowaniem minus 20 procent za inny kolor, listewka na błotniku - narożnik, oraz drzwi do naprawy lakierniczej.

Dlaczego przy naprawie drzwi w jednostkach czasu jest podane 5h, a dla wymiany i lakierowania błotnika z wymianą listewki nie ma podanego czasu roboczogodzin? Czy rzeczoznawca o tym nie zapomniał?? Czy można coś z tym zrobić nawet jeśli już podpisałem że potwierdzam podane szkody zgadzam się na naprawy i przelanie pieniędzy itp...

1 przed sobą masz ocenę techniczną, czyli zakres uszkodzeń z kwalifikacją. Błotnik przyznany do wymiany (czasochłonność określa technologia producenta), natomiast drzwi przyznane do naprawy. Tu czasochłonność określa rzeczoznawca na podstawie wielkości uszkodzenia z uwzględnieniem ewentualnych utrudnien. (czaochłonność demontażu, rozbrojenia itd też określa technologia, a więc do uwzględnienia w kosztorysie, ale nie w ocenie technicznej). I jeszcze jedno, na drzwi masz 0,5rbg (czasem wpisywane jako 5jc= 5 jednostek czasowych po 6minut każda).