Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

co robić pokolei

justa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłoszono mi wyadek.kobitka w końcu przyjechała, ale świadek jest nieuchwytny, przysłał mi tylko oświadczenie o tym wypadku.Ładnie wszystko opisał, podpisał się, ale czy ja mogę to uznać?czy on musi przyjechać osobiście?i co powinnam zrobić pokolei?czy katra wypadku a protokół ustalenia okoliczności wypadku to jest to samo?i co powinnam z nią zrobić po jej sporządzeniu?Przepraszam że aż tyle pytań ale to mój I wypadek i chce zrobić wszystko ok.Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Protokół powypadkowy sporządza się w przypadku kiedy wypadkowi ulegnie pracownik

Dz. U. 1998 nr 115 poz. 744

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 lipca 1998 w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz sposobu ich dokumentowania, a także zakresu informacji zamieszczanych w rejestrze wypadków przy pracy

ze zm. Dz. U. 2004 nr 14 poz. 117 ;Dz.U. 2006 nr 215 poz. 1582

Natomiast karta wypadku dotyczy osób pozostających w okresie ubezpieczenia wypadkowego ( np. umowa zlecenia)

Dz. U. 2002 nr 236 poz. 1992

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia.

proponuje jeszcze zapoznać się z:

USTAWA o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.

(D.U.02.199.1673 ze zm.)

dzien dobry chcialam sie dowiedziec czy nalezy mi sie odszkodowanie z zusu jestem na rencie rodzinnej po zmaarlym mazu podjelam prace na umowe zlecenie i zlamalam noge obustronne zlamane kostki byla operacja w padzierniku nadal jestem na leczeniu w czerwcu bedzie nastepna czy po zakonczeniu leczenia moge sie starac o odszkodowanie dziekuje za odpowiedz