justa Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Zgłoszono mi wyadek.kobitka w końcu przyjechała, ale świadek jest nieuchwytny, przysłał mi tylko oświadczenie o tym wypadku.Ładnie wszystko opisał, podpisał się, ale czy ja mogę to uznać?czy on musi przyjechać osobiście?i co powinnam zrobić pokolei?czy katra wypadku a protokół ustalenia okoliczności wypadku to jest to samo?i co powinnam z nią zrobić po jej sporządzeniu?Przepraszam że aż tyle pytań ale to mój I wypadek i chce zrobić wszystko ok.Pozdrawiam i prosze o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Protokół powypadkowy sporządza się w przypadku kiedy wypadkowi ulegnie pracownikDz. U. 1998 nr 115 poz. 744Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 lipca 1998 w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz sposobu ich dokumentowania, a także zakresu informacji zamieszczanych w rejestrze wypadków przy pracyze zm. Dz. U. 2004 nr 14 poz. 117 ;Dz.U. 2006 nr 215 poz. 1582 Natomiast karta wypadku dotyczy osób pozostających w okresie ubezpieczenia wypadkowego ( np. umowa zlecenia) Dz. U. 2002 nr 236 poz. 1992Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia. proponuje jeszcze zapoznać się z:USTAWA o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.(D.U.02.199.1673 ze zm.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fusio41 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 dzien dobry chcialam sie dowiedziec czy nalezy mi sie odszkodowanie z zusu jestem na rencie rodzinnej po zmaarlym mazu podjelam prace na umowe zlecenie i zlamalam noge obustronne zlamane kostki byla operacja w padzierniku nadal jestem na leczeniu w czerwcu bedzie nastepna czy po zakonczeniu leczenia moge sie starac o odszkodowanie dziekuje za odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts