Jump to content
Forum Odszkodowania

Kolizja z udziałem samochodów należących do jednego właściciela

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję odpowiedzi na pytanie?

W drugi dzień świąt Wielkanocnych mieliśmy kolizję drogową z udziałem trzech samochodów. Pierwszym z nich był golf którym jechała kobieta i nagle zachamowała, za nim jechała Renulat Laguna a za laguna Opel Omega. Gdy konieta nagle staneła kierowca Laqguny zdążył jeszcze wychamować przed nią,ale kierowca omegi niestety już nie zdążył i udeżył w tył Laguny. Policja uznała winnym kolizji kierowcę Omegi ze względu na to , że powinien zachować odpowiedni odstęp.

Omega miała opłacone OC i kobieta napewno otrzyma odszkodowanie, natomiast kierowca Laguny jest właścicielem także Omegi której łaściciel spowodował kolizję.

Towarzystwo Ubezpieczeniowe twierdzi że nie musi wypłacac odszkodowania za Lagunę , ponieważ jest jeden własciciel obu aut powołująca się na art.38 Ustawu O Ubezpieczeniach Komunikacyjnych.

Moje pytanie polega na tym czy moje Towarzystwo Ubezpieczeniowe może naprawde nie wypłacić pieniędzy gdy samochód został zniszczony w kolizji i to że w Lagune udeżył współwłaścisciel omegi czy można odwołać się od takiej decyzji jak tak to na jakiej podstawie przecież włciciel Laguny nie zniszczył auta celowo. Bardzo prosze o pomoc.

Niestety, ale w tym wypadku towarzystwo postępuje słusznie, bowiem zgodnie z ust 1 art 38 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych "Zakład ubezpieczeń nie odpowiada za szkody:

1) polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie mienia, wyrządzone przez kierującego posiadaczowi pojazdu mechanicznego." Taka właśnie sytuacja ma miejsce, ponieważ kierujący Omegą uszkodził Lagunę i Omegę, które należą do tego samego właściciela - wyrządził zatem szkodę właścicielowi pojazdu, co na podstawie cytowanego wyżej przepisu wyłączone jest z zakresu odpowiedzialności towarzystwa ubezpieczeń.

To znaczy że nie ma szans uzyskania pieniędzy za szkodę? nawet jeżeli auta sa ubezpieczone w różnych Towarzystwach Ubezpieczeniowych a szkoda stała się w kolizji i to tylko przypadek, że samochody jechały jeden za drugim? może jest jakieś wyjście? chociaż na minimalne odszkodowanie przecież sam sobie specjalnie tego nie zrobił potwierdeza to notatka policyjna z miejsca kolizji.

Rozumiem, że sytuacja jest bardzo nieprzyjemna, ale niestety pozostaje tylko naprawa samochodów we własnym zakresie, no chyba że byłyby ubezpieczone w zakresie AC.

Okoliczności kolizji nie mają tu znaczenia. Oczywiste jest, ze kierowca nie zrobił tego umyślnie ale wyrządził szkodę właścicielowi pojazdu, a to jest wyraźnie wyłączone z zakresu odpowiedzialności. Z ubezpieczenia OC pokrywane są tylko szkody wyrządzone osobom trzecim czyli w tym wypadku wypłacona zostanie szkoda VW Golfa.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...