Jump to content
Forum Odszkodowania

Jak kupować samochody powypadkowe z firm ubezpieczeniowych???

Recommended Posts

Czy ktoś może odpowie mi na pytanie jak odbywa sie proces sprzedaży samochodu po kolizji z firmy ubezpieczeniowej??? Jestem zainteresowany zakupem takich samochodów...

Pozdrawiam

TU nie ma prawa handlować pojazdami!!!!!! (oczywiście po za swoimi własnymi, "pracującymi" w TU)

W imieniu TU robią to podmioty współpracujące, lub tak jak pisze falenica na aukcjach internetowych.

Dzięki za podpowiedz, ale jeśli posiadasz firmę handlowo usługową to chyba można uczestniczyć w aukcji czy trzeba posiadać zarejestrowaną firmę recyklingową???

Pozdrawiam

wg mnie to nie ma potrzeby posiadania takiej firmy. na aukcję może być również wystawiony sprawny samochód który został odzyskany po kradzieży a po wypłacie odszkodowania przeszedł na własność TU. taki pojazd nie jest przeznaczony do kasacji więc może go nabyć prywatna osoba

• 10 years later...
Cześć. Miałem ostatnio kolizję i uznano szkodę całkowitą na pojeździe. Ubezpieczyciel wystawił mój uszkodzony samochód na aukcję i na tej podstawie wycenił kwotę odszkodowania. Czy ubezpieczyciel może wystawiać samochód na aukcję bez mojej wiedzy? Czy muszę skorzystać z tej oferty, czy mogę sam sprzedać wrak? Dziwi mnie, że ta firma która zaproponowała więcej na aukcji chce dać spore pieniądze za wrak. Nawet po rozebraniu i sprzedaży części nie wyjdą na tym za czysto. Tak więc czuję, że coś tutaj śmierdzi....

Dzień dobry,

odszkodowanie za szkodę na pojeździe jest wypłacane w następujący sposób:

Wartość pojazdu przed szkodą wyliczona w systemie eksperckim - Wartość wraku wyliczona w systemie eksperckim albo ustalona na aukcji ubezpieczyciela = ODSZKODOWANIE (np. 10.000 - 3.000 = 7.000 zł wypłaty)

Kwoty odszkodowania są czasami zaniżone np. poprzez zaniżenie wartości samochodu przed szkodą - dlatego jeśli podejrzewamy, że wypłacono za niską kwotę odszkodowania, to warto wystosować odwołanie do ubezpieczyciela.

Ubezpieczyciel ma prawo wystawić samochód na aukcji bo nie podaje on żadnych Pana danych osobowych. Na podstawie najwyższej oferty na aukcji jest wskazywana wartość pojazdu uszkodzonego. To Pan jest właścicielem samochodu i ma Pan prawo zdecydować, czy zdecyduje się Pan na skorzystanie z oferty, czy sprzeda Pan samochód sam komuś innemu. Ważne jest jednak to, że jeśli zdecyduje się Pan na sprzedaż wraku innej osobie i uzyska Pan mniejszą kwotę np. 2.000 zł zamiast 3.000 (oferta na aukcji) to ubezpieczyciel nie wypłaci tej różnicy.

Szkoda całkowita brzmi definitywnie, ale niektóre szkody tego typu charakteryzują się wbrew pozorom uszkodzeniami łatwo naprawialnymi. Osoba posiadająca warsztat i dostęp do tańszych części lub materiałów może samochód po szkodzie całkowitej łatwo naprawić i sprzedać z zyskiem. Tak więc większość firm odkupuje samochody na aukcjach nie na części ale do naprawy.

Polecam lekturę naszego Vademecum szkody na pojeździe. Znajdzie Pan tam odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela