pkNISSAN Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 miałem wypadek,auto skasowane,cały tył,uszkodzona geometria pojazdu.Byłem współwinny wypadku.auto jest nie moje,tylko mojego ojczyma.ja nie byłem wpisany jako współwłaściciel w polisie.Mama wykupione ac w HDI.jak sądzicie jak to będzie wyglądało??nie mam 24 lata a nie było w polisie odnotowane że samochód będą prowadzić osoby młode.są szanse na zwrot kostów z auto casco??? kolejny problem jest taki że zadzwoniłem na asistance a tam zaproponowali mi odpłatne holowanie(mimo iż przysługiwało mi darmowe),ale nie powiedziałem o tym zgłaszając,bo byłem w szoku i poturbowany po wypadku,więc zgodziłem sie na odpłatne.mam fakture na to holowanie.myślicie że mi zwrócą za hol??miałem wykupiony asistans?jak zgłaszełem szkode powiedzieli że to rozpatrzą, ale niewiedzą jak to będzie bo powiedziałem odrazu powiedzieć że mam asistance. ogólnie czytam o tym hdi i opinie są takie że to straszne dziadostwo.jak sądzicie ile może potrwać zwrot pieniędzy za samochód??czytam wypowiedzi na forach to sprawy ciągną sie miesiącami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkNISSAN Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 bardzo prosze o odpowiedź strasznie sie denerwuje bo to nie moje auto,będe bardzo wdzięczny za jakieś sęsowne wypowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 a nie prościej zajrzeć do OWU?skad mamy wiedzieć na jakich warunkach była podpisana polisa?Jak mają tam zapis, że w przypadku osob ponizej 24 lat potrącą odszkodowania iles tam procent, to potrącą i nic tego nie zmieni:)Jak masz w owu zapis o gratisowym assistance, to dostaniesz gratis, jak nie masz zapisu, to nie dostaniesz:)To jest umowa dobrowolna, wiec tylko ty mozesz znac odpowiedzi na swoje pytania:) A ile potrwa czekanie?Mysle, ze okolo miesiaca, nie musisz sie sugerowac wypowiedziamy wszystkich osob na forum, gdzie sie ciagnie miesiacami:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkNISSAN Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 przepraszam o jakim "OWU" mówimy??pierwszy raz jestem w takiej sytuacji mam zapis o gratisowym asistance,jednak podczas dzwonienia na bezpłatnu numer z naklejki zgodziłem sie na odpłatne holowanie, bo byłem w szoku podczas rozmowy z operatorem i nie powiedziałem mu że mam darmowe.teraz oni mówią że trzeba było odrazu mówić że mam asistance i że teraz nie wiedzą jak to roztrzygną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkNISSAN Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 ok poszperałem troche już wiem o to OWU jednak nie mam do tego wglądu bo auto jest nie moje .właściciel był za granicą a ja miałem je do dyspozycji na czas jego nieobecnościwie ktoś może co z tego wszystkiego będzie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 tylko właściciel i TU wiedzą co z tego będzie. pokrótce będzie tak. HDI z AC wypłaci odszkodowanie (za szkodę częściową lub całkowitą) i wystąpi z roszczeniem do TU współwinnego o refundacje 50% wypłaconego odszkodowania).Jeśli są na polisie jakieś udziały własne, tzw. małolaty itp zostaną odpowiednio potrącone z odszkodowania. Co do holowania, to w kilku TU jest tak - jak korzystasz z assistance to jest gratis. Jeśli zażyczysz sobie jedynie holowanie to już twoja sprawa - szok itp nie mają na to wpływu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts