Jump to content
Forum Odszkodowania

niejasność z ac w hdi

Recommended Posts

przepraszam że zakładam kolejny temat,ale jest to nowy wątek więc myśle że jest to stosowne

mianowicie

byłem współwinny wypadku.wymusiłem pierwszeństow (wg policji) ,i uderzył we mnie jadący z ogromną prędkością pojazd.

jescze nie zgłosiłem szkody bo wypadek był w poniedziałek wieczorem.

było opłacone autocasco .zapoznałem sie z owu,ale miałem pewne wątpliwości i zadzwoniłem na infolinie i tam powiedziano mi że jako spółsprawca otrzymam tylko 50% zwrotu.

czy to możliwe??jak współsprawca otrzymał bym 50 % z OC 2giego sprawcy,nawet nie mając AC

o co chodzi??prosze o odpowiedź bo nie wyrobie z nerwów

Wg mnie z AC dostaniesz całość, chyba, że HDI w OWU ma odpowiedni zapis. Możesz zgłosic szkode z OC sprawcy dostaniesz wtedy połowę odszkodowania.

podobno ma taki zaapis,chociaż przestudiowałem cały owu kilkakrotnie i nie znalazłem wzmianki o tym.podobno jest taki zapis,tak mi powiedział koleś na infolinii(chociaż mam cihom nadzieje że pomyliło mu sie z oc,bo wtedy można odzyskać 50% od współsprawcy)

Na twoim miejscu zgłaszał bym szkodę z AC, z częściowym regresem do T.U. drugiego uczestnika. Skutkowac to będzie tym, że na twoim koncie tak czy siak będzie szkoda i polecą prawdopodobnie zniżki.

Drugim sposobem dłuższym i myśle bardziej zawiłym jest zgłoszenie szkody z OC sprawcy (uzuskał byś połowę odszkodowania), a po dopłatę połowy do swojego T.U. z AC.

Edit:

spróbuj zadzwonić do HDI i dowiedzieć się o konkretny zapis w OWU. i przedstaw go na forum będziemy wtedy wiedzieć z czym mamy do czynienia.

już wszystko wiem

chodziło o to że moge starać się w 50% o odszkodowanie z oc sprawcy , a druga część z ac

źle zrozuiałem operatora,przepraszam za zamieszanie