pkNISSAN Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 przepraszam że zakładam kolejny temat,ale jest to nowy wątek więc myśle że jest to stosowne mianowiciebyłem współwinny wypadku.wymusiłem pierwszeństow (wg policji) ,i uderzył we mnie jadący z ogromną prędkością pojazd.jescze nie zgłosiłem szkody bo wypadek był w poniedziałek wieczorem.było opłacone autocasco .zapoznałem sie z owu,ale miałem pewne wątpliwości i zadzwoniłem na infolinie i tam powiedziano mi że jako spółsprawca otrzymam tylko 50% zwrotu. czy to możliwe??jak współsprawca otrzymał bym 50 % z OC 2giego sprawcy,nawet nie mając AC o co chodzi??prosze o odpowiedź bo nie wyrobie z nerwów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian1661348205 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Wg mnie z AC dostaniesz całość, chyba, że HDI w OWU ma odpowiedni zapis. Możesz zgłosic szkode z OC sprawcy dostaniesz wtedy połowę odszkodowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkNISSAN Posted April 29, 2009 Author Share Posted April 29, 2009 podobno ma taki zaapis,chociaż przestudiowałem cały owu kilkakrotnie i nie znalazłem wzmianki o tym.podobno jest taki zapis,tak mi powiedział koleś na infolinii(chociaż mam cihom nadzieje że pomyliło mu sie z oc,bo wtedy można odzyskać 50% od współsprawcy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian1661348205 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Na twoim miejscu zgłaszał bym szkodę z AC, z częściowym regresem do T.U. drugiego uczestnika. Skutkowac to będzie tym, że na twoim koncie tak czy siak będzie szkoda i polecą prawdopodobnie zniżki. Drugim sposobem dłuższym i myśle bardziej zawiłym jest zgłoszenie szkody z OC sprawcy (uzuskał byś połowę odszkodowania), a po dopłatę połowy do swojego T.U. z AC. Edit:spróbuj zadzwonić do HDI i dowiedzieć się o konkretny zapis w OWU. i przedstaw go na forum będziemy wtedy wiedzieć z czym mamy do czynienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkNISSAN Posted April 29, 2009 Author Share Posted April 29, 2009 już wszystko wiemchodziło o to że moge starać się w 50% o odszkodowanie z oc sprawcy , a druga część z ac źle zrozuiałem operatora,przepraszam za zamieszanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts