Jump to content
Forum Odszkodowania

rozejście spojenia łonowego podczas porodu

krysia22
 Share

Recommended Posts

witam

3 miesiące temu urodziłam dziecko. Córka ważyła 4300dag, lekarz podczas USG powiedział, że dziecko bedzie miało 3000dag. Rodziłam naturalnie podczas porodu rozeszło mi się spojenie łonowe lekarze twierdzą, że zawiodło USG i pomyliło się o ponad kilogram w wadze dziecka. Dopiero skończyłam leczenie.

Mam pytanie: czy należy misię za to jakieś odszkodowanie z ZUS-u a może od szpitala?

Proszę o poradę

sprawy odnośnie odszkodowania co do przewinień i błędów medycznych są trudne do udowodnienia. Masz dokumentację (zdjęcia usg o wadze dziecka, jakieś oświadczenie ze możesz rodzic naturalnie) żeby móc konkretnej osobie przypisać wine.

Niestety nic z tych rzeczy nie mam ostatnie USG robili mi w szpitalu i nic mi nie dali. Od początku ciąża przebiegała prawidłowo, jedynie przy ostatnim USG w szpitalu lekarz powiedział, że mam mało wód płodowych, ale to wszystko tylko słownie nic na papierku. Czy rozejście spojenia kwalifikuje się do odszkodowania z ZUS-u ? Nigdzie indziej nie byłam ubezpieczona. Jak tak to co jakie potrzebne bo nawet przy zakończeiu leczenia lekarz nic mi nie dał.

Druga sprawa to taka, że spojenie dalej mnie boli, jak wiecej pochodze to na drugi dzień a nawet już wieczorem leże bo mnie to boli. Czy ból sam ustąpi czy może do końca to nie jest zagojone? Mówiłam to ortopedzie do którego chodziłam lecz on mi nic na to nie powiedział, jedynie tyle, że jak bedzie się coś działo przy kolejnej ciąży to do niego mam przyjść. Na zdjęciach RTG widać, że jest to jeszcze poszeżone, gdy również o to się go zapytałam on stwierdził, że już tak bedzie. Czy to prawda?