Jump to content
Forum Odszkodowania

połamana szczęka i wiązania ERNSTA

marcin b
 Share

Recommended Posts

Witam...pisałem już o pobiciu mnie jak wracałem z imprezy...założono mi wiązania międzyszczękowe sztywne na okres 4 tygodni,oraz dwie blachy ERNSTA...i po zdjęciu drutów myślałem że dostane wypis ze szpitala....a tu niespodzianka w szpitalu powiedziano mi że wypis dostane po zakończonym leczeniu,czyli po usunięciu blach ERNSTA tj.za 6 miesięcy!!!i moje pytanie Czy ja mam tak długo czekać żeby zgłosic to na PZU? .w szpitalu powiedzieli mi że tak bo też będe leżał w szpitalu pare dni po wyciągnięciu tych blach i PZU policzy to razem....prosze o pomoc

Szkodę możesz zgłosić do PZU już, tylko tyle, że pełne odszkodowanie dostaniesz po zakończeniu leczenia. Co do % uszczerbu to niech ktoś inny się wypowie, ale myślę że będzie zanczny.

napisałeś o złamaniu szczęki w trzech miejscach, wstawieniu blach i unieruchomieniu zębów.

poza samym faktem złamania kości określa się również to jak się zrosły, czy są jakieś zniekształcenia, może wystąpić asymetria zgryzu, zaburzenia czucia i problemy z przeżuwaniem. w zależności od tego jak będzie to uszczerbek kwalifikuje się jako nieznaczny ( wtedy od 1 do 5%) lub znaczny ( od 6 do 10%)

ew. blizny po tej konstrukcji którą masz założoną, ew. uszkodzenia zębów to dalszy uszczerbek i większe odszkodowanie

Witam byłem w PZU i powiedziano mi że jeżeli czas leczenia przekracza 4 miesiące to moge ubiegać sie o odszkodowanie przed zakończeniem leczenia.A teraz to za szybko bo minął dopiero miesiąc z chakiem...pozdro Marcin