dorotha_dom Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Witam,mam sporzadzic pismo w ktorym mam zaproponowac kwote odszkodowania ktora mnie usatysfakcjonuje. Rozumiem ze mam tam zamiescic koszty jakie ponioslam w skutek wypadku - koszty leczenia, opieki, utraconych zarobkow + zadoscuczynienie.Niestety nie mam pojecia jak to napisac... Sa jakies ogolne wzory? Po druzgie powinnam tez zlozyc stosowne oswiadczenia ze po wypadku opiekowali sie mnanp moi dziadkowie i tez to w jakis sposob srednio wyliczyc. Czy ktos z Panstwa wie jak to napisac? pzdr,d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharlej Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Odnośnie poniesionych kosztów wyliczenia powinnaś opierać na podstawie posiadanych faktur, rachunków. Przedstaw zaświadczenie od pracodawcy o utraconych zarobkach (wynagrodzenie + premie + prowizje). Jeśli dojeżdżasz na zabiegi transportem publicznym przedstaw bilet, jeśli samochodem-należy wyliczyć ilość km * cena paliwa* średnie spalanie samochodu. Zadośćuczynienie powinno rekompensować doznany ból i cierpienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorotha_dom Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Bardzo dziekuje za odp!Czy jest jakis pseudo-algorytm na "wyliczenie wartosci" mojego ból i cierpienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharlej Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Ból i cierpienie wynikają bezpośrednio z doznanych obrażeń i na tej podstawie można szacunkowo ocenić o ile można wystąpić. Do tego należy "dorzucić" zadośćuczynienie za konieczność zmiany stylu życia, wyrzeczeń np uprawiania ulubionych zajęć, sportów oraz obrażenia psychiczne np. lęki przed jazdą samochodem, koszmary nocne. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharlej Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 A co to był za wypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorotha_dom Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Wypadek samochodowy. auto uderzylo w drzewo.Jedna ofiara smiertelna, ja jakims cudem przezylam.Wylew, stluczenie i obrzek mozgu, polamane zebra etcczesciowy paraliz i uszkodzenie nerwu wzrokowego juz sie wycofalyzostaly duze blizny, ale na zebrach i plecach, bole i zawroty glowyogolne zmeczenie - wysiedziec 8h w pracy jest naprawde ciezkooczywiscie lek przed jazda samochodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi