Jump to content
Forum Odszkodowania

ZUS -opieszałość

monk22
 Share

Recommended Posts

miałem wypadek w pracy-rozciąłem stopę urządzeniem elektr.,zabrano mnie na pogotowie następnie do szpitala,gdzie mnie pozszywano i włożono stopę w gips.Pracodawca nie sporządził na czas protokołu powyp(sporządził go dopiero po upływie roku)..,nie wypłacił mi chorobowego(powypadkowego)(mam 40 dni zwolnienia)To było rok temu..ZUS chce ode mnie kopi zwolnienia,gdyż pracodawca stwierdził,że zgubił,ponadto ZUS chce kopii wyjazdu pogotowia i udzielonej mi pomocy..Firma jest z Radomia,wypadek był w Wa-wie ja mieszkam na mazurach...Zwróciłem się do sądu pracy,który uznał wypadek i nakazał ZUS wypłacenie świadczenia...Czy ja mam obowiązek kompletowania tych dokumentów.po raz wtóry?Jestem poszkodowanym i nie rozumiem...Pracodawca nie utrzymuje ze mną kontaktu,umowa wygasła ..Co robić?

WItaj, po pierwsze: jedna z kopii ZLA (zwolnienia lekarskiego) jest przez lekarza dostarczana do ZUS-u (jesli sie nie myle). A wiec pomimo, ze pracodawca "zgubil" - ZUS powinien miec swoj egzemplarz. W najgorszym przypadku musisz udac sie do lekarza, ktory wystawial Ci zwolnienie - tam tez powinien byc jego slad.

Informacja z udzielonej pomocy przez pogotowie byla chyba przez Ciebie dotarczona pracodawcy jako zalacznik do Protokolu powypadkowego? A przynajmniej - powinna byc. Jesli tak - to znajduje sie w dokumentacji powypadkowej u pracodawcy, ktora pracodawca ma obowiazek przechowywac 10 lat.

Jesli mialbys trudnosci - zwroc sie o pomoc do PIP (mogą sprawdzic dokumentację u pracodawcy, nawet jesli juz tam nie pracujesz) albo do jakiegos prawnika.