Jump to content
Forum Odszkodowania

brak zwrotu kosztów rehabilitacji oraz badań przez HDI

Shirkan
 Share

Recommended Posts

Witam

mam taką sprawę miałem kolizje drogową nie z mojej winy, w skutek czego doznałem skręcenia kręgów szyjnych, po pewnym czasie od wypadku pojawiło się mrowienie ręki, na szczęście już ustąpiło, ale TU HDI nie chce mi zwrócić kosztów za płatną rehabilitację która miała miejsce zaraz po wypadku - co oni myślą, że na rehabilitację można się dostać z marszu tj. 112 zł do tego za kołnierz usztywniający 20 zł plus dodatkowe badania które zrobiłem bo czas oczekiwania na nie przekraczał miesiąc jeśli w ogóle mogłem się zarejestrować gdyż wpisywali mnie na listę rezerwową, mam to wszystko na piśmie od placówek zdrowia. Badania w moim wypadku to EMS który wykazał uszkodzenia nerwu oraz rezonans magnetyczny. Czyli 550 zł. Dostałem pismo od TU HDI z odmową za koszta leczenia gdyż i tu cytuję:

" zakład ubezpieczeń nie jest zobowiązany do bezpośredniej wypłaty odszkodowania poszkodowanemu w takim zakresie, w jakim koszty świadczeń zdrowotnych mogą być pokryte z NFZ. "

Co w takiej sytuacji mam zrobić 692 zł nie chodzą piechotą, chciałbym odzyskać pieniądze, które musiałem wydać na leczenie!!! W końcu nie ze swojej winny jestem poszkodowanym !

Dziękuję za pomoc w w/w sprawie.

Nie wiem czy przedstawiłeś stosowne oświadczenie o długim okresie oczekiwania na rehabilitacje z NFZ a Ty wymagałeś zabiegów natychmiast . Dobrze gdyby coś takiego poświadczyli w ośrodku zdrowia.

no właśnie specjalnie najpierw się rejestrowałem gdzie się da, na piśmie dostawałem termin lub brak terminu wykonania zabiegu, badania i to wraz z rachunkami przedstawiłem TU HDI,

Wszystkie zabiegi powinny obyć się w pilnym terminie.

miałem podejrzenie uszkodzenia nerwu na odcinku szyjny co mogło się skończyć paraliżem :( na szczęście wszystko dobrze się kończy i wracam do zdrowia