Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek w drodze z pracy a ZUS i PZU, dostanę odszkodowanie ?? :(

Miszelek
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post tutaj, dlatego proszę o wyrozumiałość :(

A chciałem zapytać o taką sprawę... (czytałem różne wątki, ale nie znalazłem odpowiedzi)

DOTYCZY WYPADKU W DRODZE Z PRACY

Czy należy mi się odszkodowanie z ZUS ??? Proszę o pomoc :(

Otóż niecałe 2 miesiące temu miałem wypadek samochodowy w drodze z pracy. Policja, świadkowie itd, wszystkie pięknie i ładnie. Kilka dni później sporządziłem w pracy KARTĘ WYPADKU w drodze z pracy no i od tamtego czasu siedzę na L4 w domu. Proszę teraz o pomoc i odpowiedź na pytanie... czy oprócz odszkodowania z PZU (bo płacę co miesiąc 42zł) należy mi się odszkodowanie z ZUS ??? Bo przecież niecałe 2 miesiące chorobowego, do tego wypadek w drodze z pracy. Czy może mi ktoś pomóc ???

A do tego, czy możecie mi napisać ile mniej więcej jest procent za:

1) skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa

2) powypadkowe zniesienie lordozy szyjnej

Czy jeśli będzie mi się należało odszkodowanie z ZUS ( a przypuszczam ze tak bo to prawie 2 miesiące) to co muszę zrobić i gdzie to zgłosić ??? Gdzie dostarczyć dokumenty związane z leczeniem ???

Czy jeśli miałem rehabilitacje (4 rodzaje zabiegów) to wpływa to jakoś na zwiększenie odszkodowania ???

Z góry bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi w mojej sprawie:

Piotrek

Od 2003r. ZUS nie wyplaca odszkodowań za wypadki w drodze z domu do pracy i z pracy do domu. Tak więc, za wypadek w drodze z pracy, któremu ulegles z ZUS nie otrzymasz odszkodowania.

Tylko świadczenie chorobowe jest platne 100% podstawy wymiaru.

Ok, Dziękuję więc za odpowiedź, 100% płatne mam to już wiem, no ale trudno, więc pozostaje mi PZU.

A jeśli chodzi o mojego dwa uszczerbki na zdrowiu, ktoś się orientuje ile to może być procent ???