Jump to content
Forum Odszkodowania

Potrącony przez samochód

Cass
 Share

Recommended Posts

Witam! Parę dni temu gdy wysiadałem z tramwaju zostałem potrącony przez samochód. Zabrała mnie karetka itd. Żadnych złamań nie stwierdzony. Poszedłem jeszcze później do chirurga który stwierdził bardzo dużo siniaków, otarć itd. Zdarzenie miało miejsce kiedy wracałem z pracy... Czy należy mi się jakieś odszkodowanie z ZUS ? Wiem że mogę się ubiegać o odszkodowanie z ubezpieczenia sprawcy wypadku. Jaki mam czas na złożenie dokumentów do ubezpieczalni? Czy o coś jeszcze mogę się ubiegać ? Czy jest sens wynajmować jakąś firmę która zajmuję się takimi rzeczami?

dziękuje i pozdrawiam

Z ZUS-u niestety nie możesz sie starac o odszkodowanie. Wypłaca jedynie za wypadki przy pracy. Za to mozesz sie starac z ubezpieczenia OC sprawcy. Przysługuje Ci okres 3 lat aby zgosić roszczenie. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie by wystepować przeciwko ubezpieczycielowi możesz skorzystac z pomocy. I co najważniejsze jako specjaliści tak sądzeuzyskają większe dla Ciebie odszkodowanie. Miałes wykupione prywatne ubezpieczenie albo zostałeś ubezpieczony w pracy?