Merete Posted May 29, 2011 Share Posted May 29, 2011 Witam,od jakiegoś czasu mam cystę na plecach, lecz nie było to dla mnie dokuczliwe, bo przebywała ona w stanie uśpienia. Niestety jakiś tydzień temu zaczęła gwałtownie rozsnąć i pojawił się stan zapalny. Pojechałam z tym do szpitala (muszę dodać, że w tej chwili przebywam w Anglii), gdzie oglądały mnie dwie pielęgniarki i dwóch lekarzy. Każda z tych osób przeprowadzała ze mną wywiad i każda z tych osób zapisała w papierach, że jestem uczulona na penicylinę. Mimo to na sam koniec dostałam receptę na penicylinę i na drugi antybiotyk, który także ją zawiera. Niestety, zorientowałam się dopiero w domu. Na szczęście jednak spojrzałam na skład zanim zażyłam leki. Jestem oburzona takim zaniedbaniem. Tym bardziej, że aż cztery osoby zapisały w papierach, że mam uczulenie na penicylinę. Gdybym zażyła ten antybiotyk, to mogłoby się skończyć dla mnie, w najlepszym wypadku, wysypką lub szokiem anafilaktycznym i śmiercią (tym bardziej, że to była podwójna dawka). Chciałabym pociągnąć do odpowiedzialności lekarza, który wystawił receptę, ale nie wiem od czego zacząć. Czy mogę domagać się odszkodowania z tytułu narażenia życia? Pozdrawiam,Małgosia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted May 31, 2011 Share Posted May 31, 2011 W sprawie należałoby ustalić, jaką tą kwestię regulują przepisy prawa brytyjskiego, ponieważ sytuacja zdarzyła się w UK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał1661348244 Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Usunięto! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts