Beria Posted May 21, 2009 Share Posted May 21, 2009 Witam, ile moze trwać kalkulacja odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej (generali) ? 2 tygodnie temu byl rzeczoznawca i złozyl papiery do wyceny, trwa to juz 2 tygodnie i zastanawiam sie czy maja jakis okreslony termin z ktorego musza sie wywiazac czy po prostu moze to trwac w nieskonczonosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinos003 Posted May 21, 2009 Share Posted May 21, 2009 Ja mam ten sam problem ze ściąganiem należności z tej firmy. Kolizje miałem początkiem kwietnia i jeszcze mi nie wypłacili należności.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted May 21, 2009 Author Share Posted May 21, 2009 Ja 19 kwietnia, i dopiero 11 Maja byl rzeczoznawca smileys/neutral.gifSamochod juz naprawilem na wlasny rachunek bo jakbym mial czekac na ich pieniadze prawdopodobnie nie zrobilbym go nigdy, ale pora dostać pieniadze i zwrocić sobie za ten wypadek. Ostatnio dzwonilem to pani powiedziala ze jeszcze kalkulacja nie jest gotowa i jak bedzie to od razu sie odezwie... Troche sie to przedluza juz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted May 21, 2009 Share Posted May 21, 2009 spoko, bez nerwów, zgodnie z prawem mają 30 dni od chwili zgłoszenia (nie wystąpienia) szkody. Jesli zglosiles w tym samym dniu, co byla szkoda, to ok, ale jesli nite, to termin liczy sie od dnia zgloszenia szkody.Maja wiec 30 dni na wyplate odszkodowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted May 21, 2009 Author Share Posted May 21, 2009 Zgłosilem 20, dzien pozniej. Zastanawiam sie czy nie zglosic sprawy do rzecznika ubezpieczonych, to chyba przyspieszy sprawe ? aha i mam takie pytanie, w zwiazku z tym ze samochod juz jest w trakcie naprawy a kalkulacji nie dostalem, Generali moze miec jakies swoje 'ale' ?? czy to nie ma znaczenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 jeśli nie otrzymałeś ot TU zatwierdzonego kosztorysu to licz się z tym, że naprawiasz auto na własny rachunek i koszt (TU jako ewentualny płatnik musi zatwierdzić koszt naprawy). Co do terminów, to jeśli nadchodzi 30 dnień od zgłoszenia proponuję ponaglić ich telefonicznie (lub mailem). Co do rzecznika - to długa droga (myślę, że miesiąc - dwa-jeśli RU podejmie skargę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted May 26, 2009 Author Share Posted May 26, 2009 Dziś dzwoniła kobieta z Generali i powiedziala ze kalkulacja wynosi 3 tysiace i czy zgadzam się, potwierdzilem, czy to oznacza ze pieniadze juz zostaly wyslane ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszelek Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 To oznacza, że pieniądze prawdopodobnie otrzymasz prędzej niż pisemne zawiadomienie ale jeśli jest jest kalkulacja na 3 tyś zł, to to jest dopiero kalkulacja, teraz jeszcze zgody kierowników itp, ale na 95% właśnie taką kwotę już otrzymasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 Odswiezam temat, gdy zostalem poinformowany o wysokosci odszkodowania spytano czy ma byc to przelew czy poczta wybralem poczta i powiedziala ze juz pieniadze wysylaja, z tym ze mijaja juz 3 tygodnie a ja pieniedzy nie mam, co robic ? dzwonic i pytac czy wyslali czy jeszcze czekac ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biuro Likwidacji Szkod Posted July 5, 2009 Share Posted July 5, 2009 Napisz do nich i domagaj się odsetek ustawowych za zwłoke, to będzie od twoich 3 tys. jakieś 33,75 zł za każdy miesiąc. Nie odpuszczaj im odsetek. Oczywiście pismo takie nie musi przyśpieszyć wypłaty, ale warto spróbować. Napisz czy szkoda jest z OC, czy z AC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted July 5, 2009 Author Share Posted July 5, 2009 szkoda OC, pismo wyslalem wezwanie do zaplaty ale 0 odzewu a mija tydzien, wyslalem oficjalna skarge do rzecznika praw ubezpieczonych jak na razie rowniez 0 kontaktu...sprawa ciagnie sie od 17 kwietnia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biuro Likwidacji Szkod Posted July 6, 2009 Share Posted July 6, 2009 Do Rzecznika szkoda pisać, pogrozi palcem i ... . Napisz do Komisji Nadzoru Finansowego do Departamentu Ochrony Klientów opisz sytuację, napisz zcego się domagasz od Ubezpieczyciela i poproś o nałożenie na nich kary finansowej za ich niecne postępowanie. Uwierz, to działa. W ciągu 3 tygodni będziesz miał odpowiedź od ubezpieczalni i może również pieniążki. Nie zapomnij napisać o odsetkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beria Posted July 6, 2009 Author Share Posted July 6, 2009 Dzis dostalem pieniadze, 3 tysiace bez zadnych odsetek. Wydaje mi sie ze to juz koniec sprawy bo klocic sie o odsetki chyba nie ma sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edi1661348290 Posted February 22, 2020 Share Posted February 22, 2020 Witam. Miałam kolizję na pojeździe z winy sprawcy, który był ubezpieczony w Generali. Szkodę zgłosiłam w dzień zdarzenia, czyli 06.02.2020 r. Rzeczoznawca był u mnie 11.02.2020 r. Od tamtej pory cisza, ubezpieczyciel się nie odzywa. Napisałam maila z prośbą o informację, ale nie dostałam odpowiedzi. Kiedy mogę się spodziewać decyzji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted February 25, 2020 Share Posted February 25, 2020 Witam serdecznie, ubezpieczyciel ma 30 dni na wydanie decyzji od momentu zgłoszenia szkody o ile posiada komplet dokumentów, które pozwalają na wydanie decyzji. Np. jeśli policja nie dośle na czas notatki policyjnej albo sprawca nie potwierdzi okoliczności zdarzenia to ubezpieczyciel ma możliwość przedłużyć likwidację szkody do maksymalnie 90 dni po uprzednim uprzedzeniu poszkodowanego. Jeżeli zgłosiła Pani szkodę 06.02 to ubezpieczyciel ma jeszcze około półtora tygodnia na odpowiedź. Niektórzy ubezpieczyciele przedstawiają kosztorys i decyzję w kilka dni po oględzinach a niektórzy czekają do ostatniej chwili. Wiele jednak zależy od likwidatora, który zajmuje się sprawą (może być na urlopie, mieć zaległości). Radzę zachować cierpliwość, ale raz na kilka dni zadzwonić albo napisać do Generali z prośbą o informację, kiedy może się Pani spodziewać decyzji. Proszę też pamiętać, że w razie zaniżonego odszkodowania można się od tej decyzji odwołać. Polecam zapoznanie z naszym Vademecum szkody na pojeździe. Pomoże zapoznać się z kwestią uzyskania odszkodowania z OC sprawcy. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts