Jump to content
Forum Odszkodowania

Ile może trwać kalkulacja odszkodowania ? - Generali

Beria
 Share

Recommended Posts

Witam, ile moze trwać kalkulacja odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej (generali) ? 2 tygodnie temu byl rzeczoznawca i złozyl papiery do wyceny, trwa to juz 2 tygodnie i zastanawiam sie czy maja jakis okreslony termin z ktorego musza sie wywiazac czy po prostu moze to trwac w nieskonczonosc.

Ja mam ten sam problem ze ściąganiem należności z tej firmy. Kolizje miałem początkiem kwietnia i jeszcze mi nie wypłacili należności..

Ja 19 kwietnia, i dopiero 11 Maja byl rzeczoznawca smileys/neutral.gif

Samochod juz naprawilem na wlasny rachunek bo jakbym mial czekac na ich pieniadze prawdopodobnie nie zrobilbym go nigdy, ale pora dostać pieniadze i zwrocić sobie za ten wypadek. Ostatnio dzwonilem to pani powiedziala ze jeszcze kalkulacja nie jest gotowa i jak bedzie to od razu sie odezwie... Troche sie to przedluza juz

spoko, bez nerwów, zgodnie z prawem mają 30 dni od chwili zgłoszenia (nie wystąpienia) szkody. Jesli zglosiles w tym samym dniu, co byla szkoda, to ok, ale jesli nite, to termin liczy sie od dnia zgloszenia szkody.

Maja wiec 30 dni na wyplate odszkodowania

Zgłosilem 20, dzien pozniej. Zastanawiam sie czy nie zglosic sprawy do rzecznika ubezpieczonych, to chyba przyspieszy sprawe ? aha i mam takie pytanie, w zwiazku z tym ze samochod juz jest w trakcie naprawy a kalkulacji nie dostalem, Generali moze miec jakies swoje 'ale' ?? czy to nie ma znaczenia ?

jeśli nie otrzymałeś ot TU zatwierdzonego kosztorysu to licz się z tym, że naprawiasz auto na własny rachunek i koszt (TU jako ewentualny płatnik musi zatwierdzić koszt naprawy).

Co do terminów, to jeśli nadchodzi 30 dnień od zgłoszenia proponuję ponaglić ich telefonicznie (lub mailem). Co do rzecznika - to długa droga (myślę, że miesiąc - dwa-jeśli RU podejmie skargę).

Dziś dzwoniła kobieta z Generali i powiedziala ze kalkulacja wynosi 3 tysiace i czy zgadzam się, potwierdzilem, czy to oznacza ze pieniadze juz zostaly wyslane ??

To oznacza, że pieniądze prawdopodobnie otrzymasz prędzej niż pisemne zawiadomienie :) ale jeśli jest jest kalkulacja na 3 tyś zł, to to jest dopiero kalkulacja, teraz jeszcze zgody kierowników itp, ale na 95% właśnie taką kwotę już otrzymasz :)

• 3 weeks later...
Odswiezam temat, gdy zostalem poinformowany o wysokosci odszkodowania spytano czy ma byc to przelew czy poczta wybralem poczta i powiedziala ze juz pieniadze wysylaja, z tym ze mijaja juz 3 tygodnie a ja pieniedzy nie mam, co robic ? dzwonic i pytac czy wyslali czy jeszcze czekac ??

• 3 weeks later...
Napisz do nich i domagaj się odsetek ustawowych za zwłoke, to będzie od twoich 3 tys. jakieś 33,75 zł za każdy miesiąc. Nie odpuszczaj im odsetek. Oczywiście pismo takie nie musi przyśpieszyć wypłaty, ale warto spróbować. Napisz czy szkoda jest z OC, czy z AC

szkoda OC, pismo wyslalem wezwanie do zaplaty ale 0 odzewu a mija tydzien, wyslalem oficjalna skarge do rzecznika praw ubezpieczonych jak na razie rowniez 0 kontaktu...sprawa ciagnie sie od 17 kwietnia...

Do Rzecznika szkoda pisać, pogrozi palcem i ... . Napisz do Komisji Nadzoru Finansowego do Departamentu Ochrony Klientów opisz sytuację, napisz zcego się domagasz od Ubezpieczyciela i poproś o nałożenie na nich kary finansowej za ich niecne postępowanie. Uwierz, to działa. W ciągu 3 tygodni będziesz miał odpowiedź od ubezpieczalni i może również pieniążki. Nie zapomnij napisać o odsetkach.

Dzis dostalem pieniadze, 3 tysiace bez zadnych odsetek. Wydaje mi sie ze to juz koniec sprawy bo klocic sie o odsetki chyba nie ma sensu.

• 10 years later...
Witam. Miałam kolizję na pojeździe z winy sprawcy, który był ubezpieczony w Generali. Szkodę zgłosiłam w dzień zdarzenia, czyli 06.02.2020 r. Rzeczoznawca był u mnie 11.02.2020 r. Od tamtej pory cisza, ubezpieczyciel się nie odzywa. Napisałam maila z prośbą o informację, ale nie dostałam odpowiedzi. Kiedy mogę się spodziewać decyzji?

Witam serdecznie,

ubezpieczyciel ma 30 dni na wydanie decyzji od momentu zgłoszenia szkody o ile posiada komplet dokumentów, które pozwalają na wydanie decyzji. Np. jeśli policja nie dośle na czas notatki policyjnej albo sprawca nie potwierdzi okoliczności zdarzenia to ubezpieczyciel ma możliwość przedłużyć likwidację szkody do maksymalnie 90 dni po uprzednim uprzedzeniu poszkodowanego. Jeżeli zgłosiła Pani szkodę 06.02 to ubezpieczyciel ma jeszcze około półtora tygodnia na odpowiedź.

Niektórzy ubezpieczyciele przedstawiają kosztorys i decyzję w kilka dni po oględzinach a niektórzy czekają do ostatniej chwili. Wiele jednak zależy od likwidatora, który zajmuje się sprawą (może być na urlopie, mieć zaległości). Radzę zachować cierpliwość, ale raz na kilka dni zadzwonić albo napisać do Generali z prośbą o informację, kiedy może się Pani spodziewać decyzji. Proszę też pamiętać, że w razie zaniżonego odszkodowania można się od tej decyzji odwołać.

Polecam zapoznanie z naszym Vademecum szkody na pojeździe. Pomoże zapoznać się z kwestią uzyskania odszkodowania z OC sprawcy. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela