martinos003 Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 Witam. W kwietniu miałem wypadek komunikacyjny w którym odniosłem obrażenia ciała w postaci wstrząśnienia mózgu, urazu skrętnego kręgosłupa szyjnego(duży obrzęk w okolicy wiązadeł międzykolcowych), potłuczeń w okolicy klatki piersiowej, stłuczenia podudzia prawego. Obecnie uczęszczam na rehabilitację i jeszcze się leczę. Początkiem maja wypełniłem formularz zgłoszeniowy odnośnie roszczenia i wraz z jeszcze nie kompletną dokumentacją lekarską udałem się do PZU gdzie jestem objęty grupowym ubezpieczeniem na życie . Na miejscu Pani poinformowała mnie, że aby zgłosić roszczenie o uszczerbek na zdrowiu, muszę mieć zakończone leczenie i rehabilitację( ba... kazała mi przynieść stosowne zaświadczenie od lekarza). Wdałem się z tą Panią w "podniosłą dyskusję" i chciałem aby pokazała mi jakikolwiek przepis prawny mówiący o procedurze składania roszczeń dopiero po zakończeniu leczenia..Czy jeśli ktoś w wyniku wypadku staje się kaleką i jego leczenie wymaga długotrwałego okresu rehabilitacji(ponad 3 lata), to czy też nie może złożyć roszczenia o wypłatę? Pani z PZU nie mogła mi udzielić odpowiedzi na powyższe pytania zasłaniając się ich własnymi przepisami wewnętrznymi.. Próbowałem takowe znaleźć w internecie i niestety bez powodzenia. Dlatego zwracam się do Was moi Drodzy aby ktoś udzielił mi odpowiedzi na powyższą sytuację, która mnie zaskoczyła i jednym słowem zbulwersowała... Pozdrawiam MP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romeczek_Mic Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 nie wiem jak jest w przypadku ubezpieczenia grupowego, ale spotkałem się z taką sytuacją w ZUS, dopiero po zakónczeniu leczenia mogłem złożyć wniosek o wypłate odszkododwania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin b Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 witam jeżeli cofniesz się troche w dół tabeli,to ja mam identyczną sutuacje jak ta z tym że ja mam założone wiązania ernsta w szczęce...i wyjmą mi je za pół roku...w PZU powiedziano mi że po zakończonym leczeniu można ubiegać sie o odszkodowanie...PZU życie SA pracownicze typ P Plus moje ubezpieczenie...pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgredek Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 co mam zrobić.za miesiąc likwidują szkołę w której syn był ubezpieczony w momencie wypadku (2 wariant w PZU). leczenie trwa już rok i jeszcze jest nie zakończone. czy mogę złożyć już dokumenty do PZU . Leczenie może jeszcze potrwać. Boję się że po likwidacji szkoły stracę możliwość odzyskania odszkodowania.powiedziano mi ,ze to bezkomisyjne,ale syn ma rękę nadal nie sprawną po złamaniu w łokciu,jest po redresji i nadal brak wyprostu ponad 30 stopni. czy rzeczywiście nie stanie na komisji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariolka_6754 Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 Witam serdecznie. Podczas pracy doznałam złamania kostki - spadłam z uszkodzonych schodów. W protokole BHP wskazano też winę pracodawcy - ja i inni pracownicy wielokrotnie wskazywaliśmy, ze płytki się ruszają i że chodzenie po tych schodach jest niebezpieczne, ale pracodawca ciągle to odkładał. Czy aby uzyskać odszkodowanie z OC pracodawcy (PZU) muszę czekać do zakończenia leczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 Witam serdecznie, z Pani opisu wynika, że może się Pani starać o odszkodowanie z ZUS i OC pracodawcy. Wniosek o jednorazowe odszkodowanie z ZUS można złożyć po zakończonym leczeniu i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza. Po ustaleniu uszczerbku i wypłacie odszkodowania może Pani zgłosić się do ubezpieczyciela OC. Odszkodowanie od pracodawcy jest odszkodowaniem uzupełniającym, tak więc najpierw należy załatwić sprawę z ZUS. Przykład: Jeśli ZUS przyzna 5% uszczerbku i wypłaci 4585 zł (5 x 917 zł za 1 % uszczerbku) to ubezpieczyciel OC od przyznanego odszkodowania odejmie tą kwotę. W sytuacji gdy ubezpieczyciel przyznałby 8000 zł plus koszty leczenia, opieki, dojazdów itp. to wypłaci tą kwotę pomniejszoną o 4585 zł. Tal więc reasumując musi Pani zaczekać na zakończenie leczenia i wypłatę z ZUS, aby starać się o odszkodowanie z OC pracodawcy za złamaną kostkę. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS i Vademecum uzyskania odszkodowania z OC pracodawcy po wypadku przy pracy. Znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Życzę powodzenia oraz dużo zdrowia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts