art Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Witam, Może ktoś udzielić informacji (podpowiedzieć) co mam robić? Złamałem nogę w kostce. Leże w gipsie po udo już 10dni, mam zwolnienie obecnie na 39 dni a potem jeszcze rehabilitacja to opinia lekarzy. Jestem kierowcą autobusu, złamałem nogę sprzątając pojazd. Zatrudniony jestem w rodzinnej firmie. Księgowy coś plecie że ciężko będzie dostać odszkodowanie.Skomplikowałem sytuację w firmie, konieczne było zatrudnienie na okres mojej nieobecności innego kierowcy. Proszę o informację czy jest szansa na odszkodowanie, jeśli tak to jaki wniosek wypełnić i w jakim czasie go złożyć, gdzie itp Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Ustawa o ubezpieczeniu społecznym tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych „Art. 3. 1. Za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych;2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia;3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.” Jeśli jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę to Twój pracodawca powinien sporządzić dokumentację powypadkową ( protokół powypadkowy) Skoro jest to firma rodzinna może być np. taka sytuacja ( nie napisałeś czy masz umowę o pracę czy na jakiejś innej podstawie jesteś zatrudniony) 3. Za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas: 9) wykonywania zwykłych czynności związanych ze współpracą przy prowadzeniu działalności pozarolniczej w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych;" W tej sytuacji dokumentację powypadkową sporządza ZUS, warunkiem jest pozostawanie w okresie ubezpieczenia wypadkowego – musza być odprowadzane składki na ubezpieczenie wypadkowe.Wypadek powinien być zgłoszony do ZUS. "Art. 5. 1. Ustalenia okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy, o których mowa w art. 3 ust. 3, dokonuje w karcie wypadku: smileys/bigeyes.gif Zakład - w stosunku do prowadzących pozarolniczą działalność oraz współpracujących przy prowadzeniu takiej działalności w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem pkt 9;" Dopiero po sporządzeniu dokumentacji powypadkowej ( protokół lub karta wypadku) i uznaniu zdarzenia za wypadek przy pracy, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji można się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi