Jump to content
Forum Odszkodowania

Pzu AC - Otworzyła się klapa auta podczas jazdy - Pzu niechce wypłacić

Recommended Posts

Podczas jazdy autem na zwykłej trasie przy wyprzedzaniu innego auta w terenie nie zabudowanym, otworzyła mi się przednia klapa auta i rozbiła dach oraz szybę. Pzu odmawia mi wypłaty pieniędzy z AC motywując to tym, że w tym zdarzeniu nie brały osoby trzecie(np. podmuch tira, który by podniósł klapę). Czy mam składać jakieś odwołanie czy zakładać sprawę do sądu. Proszę o jakąś poradę.

Pozdrawiam Marek.

Przeczytaj dokładnie warunki auto-casco. W dziale "zakres odpowiedzialności" jest napisane za jakie szkody towarzystwo odpowiada. Prawdopodobnie odpowiedzialność za szkody jest ustalona w przypadku "zetknięcia się pojazdu z innymi pojazdami, osobami itd" a opisany przez Ciebie przypadek nie dotyczy zakresu ochrony, za który towarzystwo ponosi odpowiedzialność. Mówiąc bardziej po ludzku - za to, że samochód sam się psuje w czasie jazdy towarzystwo nie płaci.

dodałbym jeszcze, że "podmuch tira" nie jest "osobą trzecią" i nie jest tez normalną przyczyną powstania szkody którą opisujesz, w przeciwnym wypadku podczas jazdy każdą większą drogą maski fruwałyby w powietrzu gęściej niż wróble. Niestety przyczyną jest niewłaściwe zamknięcie pokrywy.