matiz-1990 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 ile czasu sie czeka na komisje z ZUS u ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magas07 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ok miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil187 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Mam Pytanie ile czasu sie czeka na komisie lekarska z Zusu od zlozenia papierow od pracodawcy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 kamil187 wrote:Mam Pytanie ile czasu sie czeka na komisie lekarska z Zusu od zlozenia papierow od pracodawcy ??Źle pytasz.Nie masz pewnosci kiedy i czy w ogole zaklad pracy przeslal Twoj wniosek do ZUS. Zacznij od sprawdzenia dokladnej daty wyslania dokumentow do ZUS przez Twoją firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emirka Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Ja czekałam 4 miesiące Leczenie zakończyłam31.12.2009 .21.01 ZUS otrzymał protokół, - 27.04 ja otrzymałam odpowiedź- odmowną (zresztą po mojej interwencji w ZUS czy przypadkiem nie przekraczają terminów, zażyczyli też sobie podania o powołanie komisji.) a i tak żadnej nie powołali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrycja1661348291 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Witam. Mój tata miał niedawno wypadek przy pracy. Uszkodzenie (zmiażdżenie) palca wskazującego prawej ręki skutkujące amputacją dwóch paliczków oraz potłuczeniami reszty palców tej ręki. Tata zakończył leczenie i wczoraj złożył wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie. Ile się czeka komisję i jak się do niej przygotować. Co dzieje się po komisji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Witam serdecznie, w pierwszej kolejności wspomnę, że warto sprawdzić, czy w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy np. brak przestrzegania przepisów BHP. Nie napisała Pani jak doszło do urazu, więc radzę zapoznać się ze swoim protokołem BHP i w rubryce "przyczyny wypadku" sprawdzić, czy wskazano winę pracodawcy - jeśli tak, to Pani tata mógłby się starać również o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy. Wracając jednak do Pani pytania o termin komisji lekarskiej, ZUS ma 7 dni na ustalenie terminu badania u lekarza orzecznika. Pani tata powinien zabrać ze sobą dokumentację medyczną i wyniki badań np. rtg. Proszę tatę uczulić, żeby zwrócił uwagę na to, czy lekarz zapoznał się z dokumentacją i czy zbadał go dokładnie. Poszkodowany powinien odpowiadać na pytania lekarza zgodnie z prawdą. Po badaniu lekarz przedstawi orzeczenie wskazujące na wysokość % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Od orzeczenia lekarza orzecznika można się odwołać w przeciągu 2 tygodni od jego uzyskania. Po 2 tygodniach ZUS wydaje decyzję i wypłaca należność do 30 dni. Wysyłam Pani link do artykułu w temacie urazów palców - można tam sobie sprawdzić jaki mniej więcej uszczerbek powinien przysługiwać za taki uraz. Polecam też lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku w pracy. Dowiedzą się Państwo z niego więcej o uzyskaniu odszkodowania z ZUS. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi