Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ile czasu sie czeka na komisje z ZUS u ??

matiz-1990
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 10 miesięcy temu...
kamil187 wrote:
Mam Pytanie ile czasu sie czeka na komisie lekarska z Zusu od zlozenia papierow od pracodawcy ??
Źle pytasz.
Nie masz pewnosci kiedy i czy w ogole zaklad pracy przeslal Twoj wniosek do ZUS. Zacznij od sprawdzenia dokladnej daty wyslania dokumentow do ZUS przez Twoją firmę.

Ja czekałam 4 miesiące Leczenie zakończyłam31.12.2009 .21.01 ZUS otrzymał protokół, - 27.04 ja otrzymałam odpowiedź- odmowną (zresztą po mojej interwencji w ZUS czy przypadkiem nie przekraczają terminów, zażyczyli też sobie podania o powołanie komisji.) a i tak żadnej nie powołali.

• 9 lat później...
Witam. Mój tata miał niedawno wypadek przy pracy. Uszkodzenie (zmiażdżenie) palca wskazującego prawej ręki skutkujące amputacją dwóch paliczków oraz potłuczeniami reszty palców tej ręki. Tata zakończył leczenie i wczoraj złożył wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie. Ile się czeka komisję i jak się do niej przygotować. Co dzieje się po komisji?

Witam serdecznie,

w pierwszej kolejności wspomnę, że warto sprawdzić, czy w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy np. brak przestrzegania przepisów BHP. Nie napisała Pani jak doszło do urazu, więc radzę zapoznać się ze swoim protokołem BHP i w rubryce "przyczyny wypadku" sprawdzić, czy wskazano winę pracodawcy - jeśli tak, to Pani tata mógłby się starać również o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy.

Wracając jednak do Pani pytania o termin komisji lekarskiej, ZUS ma 7 dni na ustalenie terminu badania u lekarza orzecznika. Pani tata powinien zabrać ze sobą dokumentację medyczną i wyniki badań np. rtg. Proszę tatę uczulić, żeby zwrócił uwagę na to, czy lekarz zapoznał się z dokumentacją i czy zbadał go dokładnie. Poszkodowany powinien odpowiadać na pytania lekarza zgodnie z prawdą. Po badaniu lekarz przedstawi orzeczenie wskazujące na wysokość % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Od orzeczenia lekarza orzecznika można się odwołać w przeciągu 2 tygodni od jego uzyskania. Po 2 tygodniach ZUS wydaje decyzję i wypłaca należność do 30 dni.

Wysyłam Pani link do artykułu w temacie urazów palców - można tam sobie sprawdzić jaki mniej więcej uszczerbek powinien przysługiwać za taki uraz. Polecam też lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku w pracy. Dowiedzą się Państwo z niego więcej o uzyskaniu odszkodowania z ZUS.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela