Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy kręgosłup

kasia0075
 Share

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, w zeszłym tygodniu podczas pracy sporo dzwigałam przez sobotę i niedzielę,,w niedzielę poczułam okropny ból w nodze, w pn byłam na pogotowiu, u chirurga podejrzenie zapalenia żył,jednak po wielu wielu badaniach lekarz stwierdził uszkodzenie w nerwów kręgosłupa a na L4 wpisał kod M15,. I STĄD MOJE PYTANIE czy po zakończeniu leczenia mogę ubiegac się o odszkodowanie z zakładu pracy? sa świadkowie którzy widzieli moje dzwiganie oraz przełożony któremu zgłaszałam ze bardzo boli mnie noga po przekładaniu kontenerów, proszę o odpowiedz,

1) Tak- o ile będzie to uraz. Wówczas przysługuje odszkodowanie z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Oprócz tego przysługuje jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stału lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu. Należy bezzwłocznie zawiadomić o wypadku przy pracy pracodawcę, który sporządzi protokół powypadkowy.

pracodawca juz ma taki protokół dla mnie,ale chirurg na zwolnieniu wpisał mi kod choroby m15 a nie np c34, ,,czy to moze miec znaczenie przy próbie uzyskania odszkodowania, o które będę sie starała zarówno z ubezpiecznia pracodawcy jak i mojego prywatnego?są oczywiscie świadkowie w pracy .którzy widzieli całą sytuację

kasia0075 wrote:

pracodawca juz ma taki protokół dla mnie,ale chirurg na zwolnieniu wpisał mi kod choroby m15 a nie np c34, ,,czy to moze miec znaczenie przy próbie uzyskania odszkodowania, o które będę sie starała zarówno z ubezpiecznia pracodawcy jak i mojego prywatnego?są oczywiscie świadkowie w pracy .którzy widzieli całą sytuację

Jeśli chodzo o jednorazowe odszkodowania z ZUS oraz z ubezpieczeń dobrowolnych NNW to liczy się tylko stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu. Wobec tego kod choroby nie ma bezpośredniego wpływu na wyokość odszkodowania. Ponadto po leczeniu i rehabilitacji lekarz sporządza druk N-9 co do stanu zdrowia. Proszę skonsultować jeszcze kod choroby z lekarzem.

• 4 weeks later...
Jestem na L4 od ponad miesiaca, czy mogę juz wystąpic o częsciowe odszkodowanie? na rechabilitację bede czekała minim 4 mce,,,nie ma funduszy na NFZ,,,jestem po rezonansie magnet, oraz mam opisane zdjecia rtg,,, jak się do tego zabrac? do jakiej pierwszej instytucji o odszkodowanie> praca czy zus? a moze do indywidualnego ubezpieczyciela ?

kasia0075 wrote:
Jestem na L4 od ponad miesiaca, czy mogę juz wystąpic o częsciowe odszkodowanie? na rechabilitację bede czekała minim 4 mce,,,nie ma funduszy na NFZ,,,jestem po rezonansie magnet, oraz mam opisane zdjecia rtg,,, jak się do tego zabrac? do jakiej pierwszej instytucji o odszkodowanie> praca czy zus? a moze do indywidualnego ubezpieczyciela ?
1) Jeśli chodzi o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu to nie można- konieczne jest zakońcenie leczenia i rehabilitacji aby móc oceniać trwały uszczerbek na zdrowiu. Składa się wniosek pracownika do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona;

2) Można zgłosić szkodę z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Jednak i tutaj likwidacja szkody potrwa do czasu zakońcenia leczenia i rehabilitacji. Wchodzi w grę ewentulane likwidowanie szkody z polisy OC pracdawcy gdzie można się domagać nie tylko odszkodowania ale i zadośćuczynienia. Warunkiem jest tutaj aby przyczyną wypadku była wina lub zaniedbanie pracodawcy.