Jump to content
Forum Odszkodowania

ile można wywalczyć odszkodowania od pracodawcy za wypadek w pracy?

ewka_kk
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

W październiku 2008 uległam wypadkowi w pracy. Straciłam fragment wskazującego palca lewej ręki (jestem leworęczna). Wypadek był z winy pracodawcy i uznano go za ciężki (również ze względu, że posiadam wykształcenie nauczycielskie).

Niedawno zakończyłam leczenie i wystapilam o odszkodowanie z ZUS. Domyślam się, iż nie bedzie to duża kwota więc chcę założyć sprawę w sądzie. Wypadek był zgłoszony w prokuraturze i prowadzona jest sparawa karna przeciwko pracodawcy. Ostatnio zapytano mnie czy chcę złożyć pozew o odszkodowanie w toku tej sprawy karnej (kodeks karny art. 46)

W związku z tym mam kilka pytań:

1) O jaką kwotę odszkodowania mogę walczyć i czy są jakieś wytyczne sumy?

2) Czy lepiej będzie składać pozew o odszkodowanie samodzielnie, w sprawie cywilnej, czy przy sprawie karnej?

3) Czy powinnam założyć sprawę o odszkodowanie Agencji Tymczasowej w której byłam zatrudniona, czy firmie w której pracowałam i uległam wypadkowi (formalnym moim pracodawcą była Agencja Pracy Tymczasowej)

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!

Witam

utrata palca wskazującego z kością sródręcza prawy - 23 proc x 589, -zł =13.547,-zł,

lewy - 20 proc x 589, -zł = 11.780,- zł. jako,że jest Pani leworęczna spokojnie można walczyć o kwotę 13.547, - zł.

Podałem powyższe na podstawie Rozp. Min. Pracy I Polityki Społecznej z 18 grudnia 2002r w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postepowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania Dz. U nr 234, poz. 1974 z 2002r oraz

stosownie do obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 lutego 2009 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej (M. P. Nr 12, poz. 149) w okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. będą obowiązywały nowe kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej.

Przecież powinna Pani wystąpić o odszkodowanie z OC pracodawcy.

Doradzam dołaczyć do sprawy karnej, ponieważ Pani pracodawcą jest Agencja Pracy Tymczasowej to należy jej założyć sprawę.

pozdrawiam

• 9 months later...

Witam mam pytanko

Przyjmując sie do pracy byłem zdrowy i pełnosprawnym pracownikiem

Zaswiadczenie lekarskie w dniu przyjecia do pracy

Pracowałem ponad swe siły.

W wyniku tego nabawiłem sie dyskopati.

od sierpnia 2009r do nadal przebywam na l4

Pracodawca zwolnił mnie z pracy -nie przedłuzając umowy o pracę.

w listopadzie pyłem skierowany w ramach prweencji rentowej zus do sanatorium.

w lutym otrzymałem zaswiadczenie o stopniu niepełnosprawnosci.

Zdrowie i sprawny kregosłup zniszczyłem w pracy który to nie przedłuzył mi umowy.

Opecnie szukam pracy .

Czy należy mi sie jakies zadoscuczynienie rekompensata od pracodawcy?

proszę o odpowiedz

Mam pytanie?? mialem wypadek w pracy kolega szafke ubraniową przesuwal i poleciala mi na pietę... mam rozcieta noge?? i 3 szwy. ile moge dostac za ten uraz??

A ja nie radzę radzę dołączyć do sprawy karnej ponieważ sąd karny przeważnie pozostawia powództwo adhezyjne bez rozpatrzenia.Pozew cywilny złóż po sprawie karnej (ustalona wina pracodawcy) i po otrzymaniu odszkodowania z zus.Odszkodowanie otrzymane z zus-u musisz uwzględnić w roszczeniach odszkodowawczych od pracodawcy.

• 2 weeks later...

Jeśli pokrzydzony dysponuje mocnymi dowodami to powództwo adhezyjne nie jest złym rozwiązaniem. Kwestia rozpoznania to już inna kwestia.

Jednorazowe odszkoodwanie z ZUS może być wzięta pod uwagę, ale tylko przy odszkodowaniach, a nie zadośćuczynieniu i to o tyle jeśli poszkodowany nie zużył tych pieniędzy np. na leczeni, rehabilitację itp.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...