corpse20 Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 Witam.Mam pytanko, po ilu dniach mogę się starać o ubezbieczenie, puki co jestem na zwolnieniu L4.Interesuje mnie tylko to ile muszę być na zwolnieniu aby ubiegać się o odszkodowanie.Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magas07 Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 WitamPo zakończeniu leczenia w związku z wypadkiem po zebraniu całej dokumentacji powypadkowej wraz z orzeczeniem lekarskim stanowi podstawę do ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu. Co prawda odpowiedziałem twierdząco, ale nie wiem czy ten wypadek był wypadkiem przy pracy, z czyjej winy zaistniało to zdarzenie? reasumując nie liczy się co do zasady dni zwolnienia, ale pod uwagę bierze się okoliczności,przyczyny wypadku, związek z pracą i uraz w rozumieniu art. 3 w związku z art. 2 pkt 3 ustawy z 30 października 2002r oubezpieczniu społecznym z tyt. wypadków przy pracy i chorób zawodowych tj. Dz. U nr 199, poz. 1673 z zm oraz Rozp. Min. Pracy I Polityki Spolecznej z 18 grudnia 2002 sprawie ustalania procentowego uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wyplatę jednorazowego odszkodowania tj. Dz U z 2002 nr 234, poz. 1974. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts