Jump to content
Forum Odszkodowania

Skręcona kostka w pracy

gabszon
 Share

Recommended Posts

Witam! Mam takie pytanie czy należy mi się odszkodowanie i jak wygląda cała procedura? Co muszę zrobić?

W pracy spadłam ze schodów, mam skręconą kostkę. Pracuję na umowę zlecenie, jestem studentką zaoczna, jest to moja pierwsza praca. Zwolnienie miałam na 10 dni. Leczenie jeszcze nie zostało zakończone, ale lekarz stwierdził, że mogę już iść do pracy. Co teraz muszę zrobić, gdzie się zgłosić?

Witam

Studenci są ubezpieczeni z tyt.ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych, a ponadto z tyt. zatrudnienia rodziców.

Proszę aby to zdarzenie zgłosić jako wypadek podczas świadczenia pracy z tyt. zawartej umowy zlecenia. Zleniodawca powinien sporządzić kartę wypadku. Jeśli odprowadza są skladki do ZUS [ sklładki wypadkowe ] to zleniodawca powinien powiadomić o zdarzeniu lekarza orzecznika ZUS.

Osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, nie podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli są uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat.

Wobec tego student, który nie ukończył 26 lat, z umowy zlecenia nie podlega zarówno ubezpieczeniom społecznym, jak i ubezpieczeniu zdrowotnemu.

PODSTAWA PRAWNA • Art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie

ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137, poz. 887 z późn. zm.).

Art. 1. Ubezpieczenia społeczne obejmują:

1)ubezpieczenie emerytalne,

2)ubezpieczenia rentowe,

3)ubezpieczenie w razie choroby i macierzyństwa, zwane dalej "ubezpieczeniem

chorobowym",

4)ubezpieczenie z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, zwane dalej "ubezpieczeniem wypadkowym

Art. 6. 1. Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są:

4)osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanymi dalej "zleceniobiorcami", oraz osobami z nimi współpracującymi, z zastrzeżeniem ust. 4,

a ust. 4 to:

4. Osoby określone w ust. 1 pkt 4 nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli są uczniami gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych lub studentami, do ukończenia 26 lat.

magas07 wrote:
Studenci są ubezpieczeni z tyt.ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych
Wg mojej wiedzy dotyczy to tylko ubezpieczenia zdrowotnego.

magas07 wrote:
to zleniodawca powinien powiadomić o zdarzeniu lekarza orzecznika ZUS.
W jakim celu?

Osoby podlegające ubezpieczeniu zdrowotnemu (np. pracownicy) mają obowiązek zgłosić do ubezpieczenia swoich członków rodziny, którzy nie podlegają ubezpieczeniu zdrowotnemu z innego tytułu. Członkami rodziny są następujące osoby:

• dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuk albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku,

• małżonek,

• wstępni pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

W przypadku gdy członek rodziny spełnia warunki do podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu jako:

• uczeń oraz słuchacz zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty,

• dziecko przebywające w placówkach pełniących funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze albo w domach pomocy społecznej,

• dziecko do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego nie przebywające w wymienionych wyżej placówkach,

• student i uczestnik studiów doktoranckich,

• bezrobotny,

• osoba pobierająca stypendium w okresie odbywania stażu lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy, na które została skierowane przez podmiot inny niż powiatowy urząd pracy,

• osoba pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej,

• uchodźca objęty indywidualnym programem integracji na podstawie przepisów o pomocy społecznej,

• osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne lub dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,

• osoba objęta indywidualnym programem zatrudnienia socjalnego,

• osoba uprawniona do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu,

Ubezpieczony składa wniosek o zgłoszenie członków rodziny u płatnika składek, który wniosek ten przekazuje do ZUS-u składając formularz ZUS ZCNA - zgłoszenie danych o członkach rodziny, do celów ubezpieczenia zdrowotnego.

Z tego wynika, że ubezpieczenie rodzinne dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego. Aby można było starać się o uznanie wypadku i odszkodowane z ZUS muszą być odprowadzane składki wypadkowe.

Oczywiście można starać sie o odszkodowanie z ubezpieczenia prywatnego, jeśli takie się posiada.