skfaszony Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 W wyniku kolizji, w której byłam poszkodowanym pękła szyba i i lampa.Policja zatrzymała dowód. Żeby go odebrac musiałem przeprowadzić "okresowe badania techniczne" - 98zł i "dodatkowe badania techniczne" - 94zł. Ubezpieczyciel sprawcy Inter Risk w W-wie jest skłonny pokryć koszt tylko badań dodatkowych...Czyli z nie mojej winy jestem w plecy 98zł. Pomijam jaką drogę przez mękę przeszedłem aby dopełnić formalności żeby odzyskać odszkodowanie z OC sprawcy. Czy macie doświadzcenie jak odzyskać te 98zł.Kasa stosunkowo niewielka ale niby z jakiej racji mam za ten przegląd płacić??? Uruchomiełem Rzecznika. Ale czy pomoże? Nie wiem... Mowi że jestm na prawie, ale praktyka TU jest jaka jest... Z drugiej beczki.Jak już mam ten przegląd - jak wygląda procedura wpisania nowej daty przeglądu technicznego do dowodu rejestracyjego? Chodzi o to żeby dwa razy nie robić tego samego przeglądu a głównie nie płacić. Już raz zapłaciłem. W czerwcu mija data ważnych badań. Jeżeli by przepisano badania, które musiałem wykonać aby odzyskać dowód - obowiązaywała by data dużo poźniejsza. GDZIE TRZEBA SIĘ ZWRÓCIC I CO POWIEDZIEĆ? Do stacji diagnostycznej? Aha, nie wiem czy to istotne ale mam założoną instalację gazową... Przegląd powypadkowy był już gdy była istalacja.Pozdrwiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dtcm Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 W opisywanej sytuacji warto zasięgnąć informacji co do przyczyny danego badania. Należy zwrócić się do Stacji Kontroli Pojazdów, gdzie były przeprowadzone badania, o podstawę przeprowadzenia okresowego badania technicznego. Możliwy jest błąd ze strony SKP, do której należy zwrócić się o zwrot pieniędzy. SKP podlegają kontroli Starosty danego powiatu i do niego można kierować ew. skargi na ich działalność. Okresowe b. techniczne przeprowadza się tuż przed upływem roku (3 lat od dnia pierwszej rejestracji nowego samochodu, następnie przed upływem 2 lat, potem co roku). Gdy dowód rejestracyjny zatrzymuje Policja, ze względu na to, że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, kolejnym krokiem jaki podejmie będzie zlecenie dodatkowego badania technicznego. Podsumowując: raczej nie było podstaw w tym przypadku do przeprowadzenia okresowego badania technicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts