Jump to content
Forum Odszkodowania

SKRĘCONA KOSTKA

fuma
 Share

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie,

15ego maja skręciłam sobie kostkę, stało się to banalnie- na koncercie- podskoczyłam- upadłam i wykręciłam sobie nogę w kostce.

16ego na oddziale pomocy doraźnej założono mi gips na 3 tygodnie.

Jestem studenką więc z tego co się orientuję podlegam z ubezpieczeniem pod składki zdrowotne rodziców, dodatkowo mam wykupione ubezpieczenie Euro26 Sport.

Chciałabym się dowiedzieć czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie, z jakiej instytucji i w jakiej kwocie mogłabym sie go spodziewać?? Gdzie mam sie udac i czy w ogole nie jest za późno na składanie wniosku o w/w odszkodowanie??

Bede wdzieczna za pomoc.

Witam! W listopadzie podczas meczu skręciłem kostkę, wszystko zostało zapisane w protokole, zaraz po wypadku od razu odwieziono mnie do szpitala. Tam miałem prześwietlenie i lekarz orzekł skręcenie ale nie dał mi gipsu. Jestem ubezpieczony w szkole i w klubie piłkarskim, a więc złożyłem 2 wnioski o odszkodowanie. Oba były skierowane do PZU. A tu proszę, w pierwszym wniosku orzeczono, że taki uraz nie był objęty ubezpieczeniem - i tak się to skończyło jeśli chodzi o szkołę. A dzisiaj otrzymałem drugie orzeczenie z ubezpieczenia sportowego, o tym, że mam 0% uszczerbku na zdrowiu (dodam, że byłem tutaj na komisji lekarskiej). Jak dla mnie to jest to parodia, bo do sprawności dochodziłem jakieś 3 miesiące. Czy można się jakoś odwołac?

Witam,

Rzeczywiście jest tak, iż jeżeli wypadek nie pozostawił uszczerbku na zdrowiu (np. inwalidztwa), odszkodowanie może zostać nie przyznane lub przyznane w niewielkiej wysokości. Odpowiedź ubezpieczyciela ze szkoły jest prawdopodobnie słuszna (nie znam dokumentacji)- TU nie odpowiada za wszystkie urazy, jakich dozna ubezpieczony- to jest zawarte w warunkach umownych. Odnośnie zaś ubezpieczenia z klubu piłkarskiego - może Pan spróbować odwołać się od decyzji, ale jak napisałam wcześniej, bez znacznego uszczerbku odszkodowanie może nie zostać przyznane.

pozdrawiam

• 9 months later...
Witam. Grając w sparingowym meczu (A-klasowa drużyna - amatorska) skręciłem kostkę. Na codzień pracuję i mam standardowe ubezpieczenie (dodatkowe będzie dopiero za miesiąc). Oprócz tego mam byle jakie ubezpieczenie mieszkania (ok 90zł/rok). Z klubu raczej nie mam co liczyć na ubezpieczenie bo musiałby to być raczej oficjalny mecz. Poza tym wątpię czy mamy w ogole jakieś:/. Czy mogę liczyć na jakieś ubezpieczenie?

Zasadnicze pytanie czy posiadasz ubezpieczenie NW? Jeśli tak to oczywiście możesz ubiegać sie o odszkodowanie. Jednak suma nie będzie wielka, ponieważ po zakończeniu leczenia musisz udać się na komisję lekarską, gdzie specjalista określi stopień uszczerbku na zdrowiu i adekwatnie do tego zostanie Ci wypłacone odszkodowanie.

• 4 months later...
Jestem osobą niepracującą,mam ubezpieczenie zdrowotne z tytułu pracującego męża,czy w takim wypadku należy mi się odszkodowanie za skręcona kostkę?

Musi Pani podać więcej informacji. Gdzie miał miejsce wypadek? Co było przyczyną wypadku? Czy można uznać, że wypadek zdarzył się z czyjejś winy? Jeżeli nie to o odszkodowanie może Pani się starać jedynie z polisy NW.

• 10 months later...

widze, że dużo forumowiczów składało juz wnioski od odszkodowanie,

proszę napiszcie chociaz czy na to jest jakiś wzór??

czy musze mieć jakieś zaświadczenie od lekarza który zakładał/ ściagał gips??

czy nie jest już za późno??

z góry przepraszam za spamowanie, ale bardzo mi zależy, a Wy to przeciez wiecie =o)

Za skręcenie kostki dostaniesz odszkodowanie !! tym bardziej ze masz to ubezpieczenie Euro26 Sport czyli musisz uprawiac prawdopodobnie jakis sport czyli miałas przerwe w uprawianiu sportu i dostajesz za to kase musisz isctam gdzie sie uczysz po papiery o odszkodowanie i powiedziec co ci sie stało i np ja dostalem takie pismo od lekaza zebym dolaczyl do tego pisma o odszkodowanie pozdrawiam :)