elendil555 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam. W marcu podczas zamykania baru, w którym pracuję zostałem napadnięty. Wylądowałem w szpitalu z przezstawnym złamaniem nasady kości piszczelowej z oderwaniem obu kłykci z przemieszczeniem, rozkawałkowania nasady kości piszczelowej oraz skrętnego złamania kości piszczelowej na długości 15 cm. Hospitalizacja trwała 5 tygodni. W chwili obecnej przebywam na zwolnieniu lekarskim już 72 dni.Chciałem się dowiedzieć, kto powinien wypłacać mi zasiłek chorobowy: ZUS czy pracodawca, oraz w jaki sposób naliczany jest ten zasiłek. W przypadku płacenia przez ZUS byłaby to średnia ostatnich 3 pensji. Jak to jest w przypadku pracodawcy?Poinformowano mnie w ZUS, że płaci pracodawca o ile zatrudnia więcej niż 20 osób.Dziękuję z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dtcm Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Przy ustalaniu wysokości wynagrodzenia chorobowego, czy też zasiłku chorobowego nie ma znaczenia jakich doznał Pan urazów. W Pana przypadku, za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy powinno być wypłacone przez pracodawcę wynagrodzenie chorobowe. Od 34. dnia przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% wynoszący podstawy wymiaru zasiłku. Podstawa wymiaru zasiłku to średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy przed miesiącem, kiedy powstała niezdolność do pracy. Jeśli Pan pracuje krócej, to podstawą jest średnia z pełnych miesięcy kalendarzowych, które są przepracowane. Stosownych wyliczeń powinien dokonać Pana pracodawca. Zdarzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 dtcm wrote: arzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał. W przypadku uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru. Można również starać się o doszkodowanie z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dtcm Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 behapówka wrote: dtcm wrote: arzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał. W przypadku uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru. Można również starać się o doszkodowanie z ZUS. Słuszna uwaga. Moje przeoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 dtcm wrote:Przy ustalaniu wysokości wynagrodzenia chorobowego, czy też zasiłku chorobowego nie ma znaczenia jakich doznał Pan urazów.W Pana przypadku, za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy powinno być wypłacone przez pracodawcę wynagrodzenie chorobowe. Od 34. dnia przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% wynoszący podstawy wymiaru zasiłku. Podstawa wymiaru zasiłku to średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy przed miesiącem, kiedy powstała niezdolność do pracy. Jeśli Pan pracuje krócej, to podstawą jest średnia z pełnych miesięcy kalendarzowych, które są przepracowane. Stosownych wyliczeń powinien dokonać Pana pracodawca.Zdarzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał.Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracyi chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi