Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Chorobowe płatne przez ZUS,czy pracodawcę?

elendil555
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W marcu podczas zamykania baru, w którym pracuję zostałem napadnięty. Wylądowałem w szpitalu z przezstawnym złamaniem nasady kości piszczelowej z oderwaniem obu kłykci z przemieszczeniem, rozkawałkowania nasady kości piszczelowej oraz skrętnego złamania kości piszczelowej na długości 15 cm. Hospitalizacja trwała 5 tygodni. W chwili obecnej przebywam na zwolnieniu lekarskim już 72 dni.

Chciałem się dowiedzieć, kto powinien wypłacać mi zasiłek chorobowy: ZUS czy pracodawca, oraz w jaki sposób naliczany jest ten zasiłek. W przypadku płacenia przez ZUS byłaby to średnia ostatnich 3 pensji. Jak to jest w przypadku pracodawcy?

Poinformowano mnie w ZUS, że płaci pracodawca o ile zatrudnia więcej niż 20 osób.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

• 1 rok później...

Przy ustalaniu wysokości wynagrodzenia chorobowego, czy też zasiłku chorobowego nie ma znaczenia jakich doznał Pan urazów.

W Pana przypadku, za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy powinno być wypłacone przez pracodawcę wynagrodzenie chorobowe. Od 34. dnia przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% wynoszący podstawy wymiaru zasiłku. Podstawa wymiaru zasiłku to średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy przed miesiącem, kiedy powstała niezdolność do pracy. Jeśli Pan pracuje krócej, to podstawą jest średnia z pełnych miesięcy kalendarzowych, które są przepracowane. Stosownych wyliczeń powinien dokonać Pana pracodawca.

Zdarzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał.

dtcm wrote:

arzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał.

W przypadku uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru. Można również starać się o doszkodowanie z ZUS.

behapówka wrote:

dtcm wrote:

arzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał.

W przypadku uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru. Można również starać się o doszkodowanie z ZUS.

Słuszna uwaga. Moje przeoczenie.

• 4 miesiące temu...
dtcm wrote:
Przy ustalaniu wysokości wynagrodzenia chorobowego, czy też zasiłku chorobowego nie ma znaczenia jakich doznał Pan urazów.

W Pana przypadku, za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy powinno być wypłacone przez pracodawcę wynagrodzenie chorobowe. Od 34. dnia przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% wynoszący podstawy wymiaru zasiłku. Podstawa wymiaru zasiłku to średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy przed miesiącem, kiedy powstała niezdolność do pracy. Jeśli Pan pracuje krócej, to podstawą jest średnia z pełnych miesięcy kalendarzowych, które są przepracowane. Stosownych wyliczeń powinien dokonać Pana pracodawca.

Zdarzenie przytoczone przez Pana kwalifikuje się jako wypadek przy pracy. Proszę skontaktować się z pracodawcą. Ponadto proszę również wystąpić o świadczenie z ubezpieczenia NNW pracodawcy. Tu już mają znaczenie urazy, jakich pan doznał.
Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy
i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru.