Wesley Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 24 maja br mialem kolejny wypadek samochodowy ( wstrzas mozgu, stłuczenie płuc ). Był to wypadek z mojej winy ( jechałem sam ) nad ranem - straciłem kontrole nad pojazdem na autostradzie, uderzylem w obudowe na drodze. Jestem w tej chwili - po 10 dniowym pobycie w szpitalu w Gdańsku,po tym pobycie - taksówka wrocilem do domu. Teraz jestem w domu powoli wracam do zdrowia, ale chcialbym juz przygotowac sie do wnioskow odszkodowawczych. Prosze o porade - od czego zaczac ?Podlegam ubezpieczeniom:1) NWW samochodu ( MTU)2) umowa zlecenie - ubezpieczenie w drodze do pracy3) ubezpieczenie grupowe PZU - standart4) 4lifedirect - pobyt w szpitalu Bede wdzieczny za jakies wskazowki, plan --> gdzie, jak o co zaczac walczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Wnioski o świadczenia odszkodowawcze należy zgłosić bezpośrednio do Ubezpieczyciela (pisemnie, telefonicznie). Należy załączyć dokumentację medyczną.Przy świadczeniu NNW komunikacyjnym oraz grupowym w PZU wypłata świadczenia nastąpi w oparciu o sumę ubezpieczenia x trwały uszczerbek na zdrowiu. Jeśli wypadek był wypadkiem w drodze do pracy to proszę zgłosić to pracodawcy, aby wszczął odpowiednie postępowanie ustalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesley Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 czy wypadek komunikacyjny - jest traktowany jak "w drodze do pracy" - jesli zawarta byla umowa/zlecenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dla wypadku przy pracy bez znaczenia jest czy to wypadek komunikacyjny, czy przewrócenie się, liczy się związek z wykonywaniem pracy. Jeśli jest Pan zawodowym kierowcą pracującym na umowę zlecenia będzie Panu należało się odszkodowanie za wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi