szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:Witam serdecznie po ciężkich trudach zdobyłem protokół w pkt5 ustalono następujące przyczyny wypadku :- pospiech i nieuwaga- niedostateczna koncentracja uwagi na wykonywanej czynności-używanie niewłaściwych narzędzi (zbyt długie wiertło)Jeśli pomocne byłoby przytoczenie innych pkt. to napisze *Czy jest realne otrzymanie odszkodowania??* Jak tak to w jakiej kwocie??1) Ustęp 5 protokołu powypadkowego ma wyszczególnione tiret (krótka kreska) jeden, dwa, trzy, cztery, wobec tego proszę opisać bardzo dokładnie w którym tiret co wpisano, a w których napisano "nie stwierdzono". Wobec tego nie tylko istotne jest co wpisano, ale gdzie co wpisano. To czy przyczyną jest wina umyślna lub rażące niedbalstwo stwierdza komisja powypadkowa. Wobec tego wszystko jest wpisane i ustalone w protokole powypadkowym. Natomiast Pan wymaga aby czynił to ktoś na forum nie znając dowodów sprawie w sytuacji gdy wszystko jest wpisano w protokole powypadkowym. Ponadto pisze Pan co wpisano, a nie podaje w którym dokładnie opisie ustępie 5 protokołu powypadkowego. Nikt nie będzie tutaj wróżył z fusów tym bardziej, że wszystko jest bardzo dokładnie pisane w poszczególnych tiret jeden, dwa, trzy, cztery (krótkie kreski). Wobec tego bardzo istotne są wszystkie wpisy w ustępie 5 protokołu powypadkowego.W ustępie 5 protokołu powypadkowego zawiera wyszczególnione wpisy:Ustalano następujące przyczyny wypadku:- (...)- stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody):(...)- stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody):(...)- stwierdzono stan nietrzeźwości albo użycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniające się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy (wskazać dowody, a w przypadku odmowy przez poszkodowanego poddania się badaniom na zawartość tych substancji w organizmie- zamieścić informację o tym fakcie)(...)2) Wydaje się, że wpis o używaniu niewłaściwym narzędzi może spowodować brak podstaw do jednorazowego odszkodowanie z uwagi, że będzie to rażące niedbalstwo- jednak nie wiem czy w tym punkcie jest to wpisane. Komisja powypadkowa wpisuje w konkretny punkt. Ponadto choćby była taki wpis o winie umyślnej lub rażącym niedbalstwie to jeśli będzie to tylko współprzyczyna istniejąca po stronie pracownika to takie jednorazowe odszkodowanie należy się z ZUS;3) Za 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu należy się 645 zł. Trwały uszczerbek ocenia komisja lekarska posługując się tabelami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymik20 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szymik20 Hej. mam pytanie w dniu 09.12.2011 mialem wypadek w pracy, i wskutek czego dnia 21.11.2011 skonczylo mi sie L4 i chirurg wypisal mi papier ktory firma bedzie wysylac o odszkodowanie.mam pytanie ile procent moge dostac za : rana szarpana grzbietu palca wskazujacego prawej reki( jestem prawo reczny) (S61.0) i jaka to bedzie kwota mniej wiecej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 W pełni popieram "Szkodę", "sebollo86" proszę napisz co się w końcu znalazło w protokole powypadkowym. Napisz (przepisz z protokołu) pkt 5 ale pamiętaj o wszystkich rubrykach )), myślę, że dostaniesz wówczas wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ok wielkie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi a na protokole w ptk5 jest wszędzie w 3 odnośnikach :NIE STWIERDZONO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szymik20 napisał --- " Hej. mam pytanie w dniu 09.12.2011 mialem wypadek w pracy, i wskutek czego dnia 21.11.2011 skonczylo mi sie L4 i chirurg wypisal mi papier ktory firma bedzie wysylac o odszkodowanie.mam pytanie ile procent moge dostac za : rana szarpana grzbietu palca wskazujacego prawej reki( jestem prawo reczny) (S61.0) i jaka to bedzie kwota mniej wiecej??" --- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJz dnia 18 grudnia 2002 r.,w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.Palec wskazujący137. Utraty w obrębie palca wskazującego:a) utrata opuszki prawy 5lewy 3b) utrata paliczka paznokciowego prawy 7lewy 5c) utrata paliczka paznokciowego z 1/3 dalszą paliczka środkowego prawy 8lewy 5d) utrata paliczka paznokciowego i środkowego powyżej 1/3 prawy 12lewy 10e) utrata trzech paliczków prawy 17lewy 15f) utrata palca wskazującego z kością śródręcza prawy 23lewy 20138. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palca wskazującego oraz II kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:a) ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 3-8lewy 1-5b) znaczne ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 8-12lewy 5-10c) bezużyteczność palca graniczącą z utratą wskaziciela prawy 17lewy 15Dodam również OBWIESZCZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 23 lutego 2011 r., w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej ---- 645 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 ok-stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad i bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody)NIE STWIERDZONO -stwierdzono że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony i zdrowia, spowodowane przez niego umyślne lub wskutek rażącego niedbalstwa(wskazać dowody)NIE STWIERDZONO - stwierdzono stan nietrzeźwości albo użycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniających się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy (wskazać dowody, a przypadku odmowy przez poszkodowanego poddania się badaniom na zawartość tych substancji w organizmie-zamieścić informację o tym fakcie)NIE STWIERDZONO tylko to jest w ptk5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 konrad157 to co podałeś powyżej jest zarąbistą informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote: Ok wielkie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi a na protokole w ptk5 jest wszędzie w 3 odnośnikach :NIE STWIERDZONO. Akurat jest 4 odnośniki wobec tego nie wiadomo o kóre trzy odnośniki chodzi. Oczywiście domyślam się, że w 2, 3 i 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 poważnie w protokole są tylko te co powyżej odnośniki nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 konrad157 wrote: W pełni popieram "Szkodę", "sebollo86" proszę napisz co się w końcu znalazło w protokole powypadkowym. Napisz (przepisz z protokołu) pkt 5 ale pamiętaj o wszystkich rubrykach )), myślę, że dostaniesz wówczas wyczerpującą odpowiedź To takich osób to trzeba mieć zdrowie. Trzeba wiele razy w kółko dopytywać co gdzie jest wpisane. Ponadto ujawna się tu fakt, że trzeba się sporo usystematyzowanej wiedzy aby wiedzieć nawet czy należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Często też pracownicy- poszkodowani- nie rozumieję i nie potrafią doprowadzić do tego aby zmienić wpisy w protokole powypadkowym na ich korzyść aby można było skutecznie domagać się jednorazowego odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu, a następnie uzupełniającego odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciela na zasadzie winy lub na zasadzie ryzyka. Ktoś powie, że spółki odszkodowawcze mało działają, a pobierają spore honorarium. Jednak nie chodzi tutaj o czas, a o wiedzę. Można coś robić stosunkowo krótko w czasie ale posiada się wiedzę i poprowadzić sprawę prawidłowym torem. Należy zauważyć, że ubieganie się o jednorazowe odszkodownie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu należy chyba do najprostszych czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:ok-stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad i bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody)NIE STWIERDZONO-stwierdzono że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony i zdrowia, spowodowane przez niego umyślne lub wskutek rażącego niedbalstwa(wskazać dowody)NIE STWIERDZONO- stwierdzono stan nietrzeźwości albo użycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniających się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy (wskazać dowody, a przypadku odmowy przez poszkodowanego poddania się badaniom na zawartość tych substancji w organizmie-zamieścić informację o tym fakcie)NIE STWIERDZONOtylko to jest w ptk5Proszę Pana ustęp 5 protokołu powypadkowego ma 4 jak to Pan zwie odnośniki, a nie 3. W owym ustępie 5 są jeszcze opisane okoliczności wypadku "Ustalono następujące przyczyny wypadku". Wobec tego pisze tutaj Pan z rażącym niedbalstwem. Skoro w 2, 3 i 4 odnośniki wpisano nie stwierdzon to znaczy, że Pan zachowanie bezpośrednio przed wypadkiem nie uznano za winę umyślną lub rażące niedbalstwo co daje prawo do jednorazowego odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Jednak wpis w odnośniku 2 powoduje, że nie będzie Pan mógł dochodzić uzupełniającego świadczenia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciala na zasadzie winy. Pozostaje jedynie kwestia dodatkowego świadczenia na zasadzie ryzyka. Jednak zakład musi być napędzany siłami przyrody oraz wina niemyślna nie może być wyłączną przyczyną wypadku. Jednak gdy w odnośniku 3 ustępu 5 protokołu powypadkowego zostanie uznana wina lub zaniedbanie pracodawcy to Pana wina nieumyślna nie będzie przyczyną wyłączną. Przyczyną wypadku może być: I) wyłączna wina umyślna pracownika tzw. wina kwalifikowana, II) wina umyślna pracownika tzw. wina kwalifikowana ale jako współprzyczyna; III) wyłączne rażące niedbalstwo pracownika tzw. niedbalstwo kwalifikowane jako forma nieświadomej winy nieumyślnej, IV) rażące niedbalstwo pracownika tzw. niedbalstwo kwalifikowane jako forma nieświadomej winy nieumyślnej ale jako współprzyczyna, V) wyłączne zwykłe niedbalstwo pracownika jako forma świadomej winy nieumyślnej tzw. lekkomyślności; VI) zwykłe niedbalstwo pracownika jako forma świadomej winy nieumyślnej tzw. lekkomyślności jako współprzyczyna. W przeciwieństwie do świadczeń z ustawy wypadkowej, wyłączna kwalifikowana wina pracownika nie jest natomiast konieczna dla pozbawienia go roszczeń o uzupełniającą kompensację szkody wypadkowej na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego czyli odpowiedzialności pracodawcy za szkodę na zasadzie winy w myśl art. 415 k.c. w zw. z art. 300 k.p. lub na zasadzie ryzyka w myśl art. 435 k.c. w zw. z art. 300 k.p.. W świetle tych przepisów wystarczy, że wyłączną przyczyną szkody była zwykła wina poszkodowanego tzw. lekkomyślność.sebollo86 wrote:W ustępie 5 protokołu powypadkowego zawiera wyszczególnione wpisy:Ustalano następujące przyczyny wypadku:- (...)- stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody):(...)- stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody):(...)- stwierdzono stan nietrzeźwości albo użycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniające się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy (wskazać dowody, a w przypadku odmowy przez poszkodowanego poddania się badaniom na zawartość tych substancji w organizmie- zamieścić informację o tym fakcie)(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:ok-stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad i bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody)NIE STWIERDZONO-stwierdzono że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony i zdrowia, spowodowane przez niego umyślne lub wskutek rażącego niedbalstwa(wskazać dowody)NIE STWIERDZONO- stwierdzono stan nietrzeźwości albo użycie przez poszkodowanego pracownika środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniających się w znacznym stopniu do powstania wypadku przy pracy (wskazać dowody, a przypadku odmowy przez poszkodowanego poddania się badaniom na zawartość tych substancji w organizmie-zamieścić informację o tym fakcie)NIE STWIERDZONOtylko to jest w ptk5i jest jeszcze wpisane:-pośpiech i nieuwaga-niedostateczna koncentracja uwagi na wykonywanej czynności-używanie niewłaściwych narzędzi (zbyt długie wiertło)TO JUŻ WSZYSTKO CO ZNAJDUJE SIĘ W PTK5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote: poważnie w protokole są tylko te co powyżej odnośniki nic więcej Są 4, a nie 3 odnośniki. Proszę jeszcze raz przedstawić rzetelnie, w pełni ustęp 5 protokołu powpadkowego. Opuścił Pan odnośnik" „Ustalano następujące przyczyny wypadku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ok Sellbo86 abyśmy byli wobec Ciebie uczciwi i proszę czytaj dokładnie i ze zrozumieniem to co pisze się na tym forum. W sławnym punkcie 5 protokołu powypadkowego znajduje się: Ustalono następujące przyczyny wypadku: - bezpośrednią przyczyną wypadku był .........................., - stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy.......................... myślę, że u Cibie napisano nie stwierdzono, - stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie .........................., myślę, że i w tym przypadku u Ciebie nie stwierdzono, - stwierdzono stan nietrzeźwości ....................., u Ciebie z pewnością wpisano nie stwierdzono. Pomijasz punkt 6 protokołu, palcem wskazującym i kciukiem odwracasz kolejną stronę docierając do punktu 7 gdzie z pewnością wpisane masz: Stwierdza się, że wypadek: (nie skreślone) - wypadkiem przy pracy --- JEST -- --(NIE jest ma być skreślone). Jeżeli dobrze trafiłem, to posługując się slangiem młodzieżowym, bierz dokumenty i wal do ZUS. Proszę udzielić Sobello 86 dodatkowych informacji, jeżeli o czymś zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:i jest jeszcze wpisane:-pośpiech i nieuwaga-niedostateczna koncentracja uwagi na wykonywanej czynności-używanie niewłaściwych narzędzi (zbyt długie wiertło)TO JUŻ WSZYSTKO CO ZNAJDUJE SIĘ W PTK5Proszę Pan- tylko to, a jeszcze coś w treści "-pośpiech i nieuwaga, -niedostateczna koncentracja uwagi na wykonywanej czynności -używanie niewłaściwych narzędzi (zbyt długie wiertło) to ogromna różnica. Ważne jest gdzie to jest wpisano, podejrzewa, że w pierwszym odnośniku wobec tego proszę jeszcze raz rzetelnie opisać gdzie i co jest wpisane. Proszę nie pisać też drukowanymi literami gdyż nie należy to do normalności, a ponadto bardzo źle się czyta. Z tego co widzę konieczne będzie powierzenie sprawy profesjonalnej spółce odszkodowawczej, gdyż jak Pan nie potrafi nawet przepisać rzetelnie treści z protokołu powypadkowego to ręce opadają. To, że Pan mówi "tylko to jest", a następnie pisze "i jeszcze jest wpisane" jest co najmniej kuriozalne i świadczy o rażącym Pana niedbalstwie i nie zdawanie sobie sprawy, że każe słowo w zależności gdzie jest wpisane, w którym miejscu protokołu powypadkowego może mieć- i zazwyczaj ma- ogromne znaczenia. Pan natomiast lekceważy to na całej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote: konrad157 to co podałeś powyżej jest zarąbistą informacją Słusznie przepisał z rażącym niedbalstwem- opuścił 1 odnośnik w treści "Ustalono następujące przyczyny wypadku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szanowny Panie "szkoda" rozumiem Pana zniechęcenie co do tłumaczenia takim "prostym" ludziom jak ja jedno w kółko i to samo. Aczkolwiek sądzę że jest pan prawnikiem bo biegłość w różnych procedurach jest u Pana niesamowita (czytałem inne Pana posty) a my ludzie "pracy" nie znamy naszych praw ( niewiedza nie usprawiedliwia). Napiszę panu tak: Mnie w mieście, ja pracuje w jednej z lepiej płatnych firm a mój pracodawca jest człowiekiem wpływowym w całym województwie, co więc oznacza jak z nim zacznę to nie znajdę pracy w mieście na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 drogi kondradzie157 trafiłeś w 100% w ptk 7 jest stwierdzono że to był wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 konrad157 wrote: Jeżeli dobrze trafiłem, to posługując się slangiem młodzieżowym, bierz dokumenty i wal do ZUS. Proszę udzielić Sobello 86 dodatkowych informacji, jeżeli o czymś zapomniałem. Słusznie w takim zapisie protokołu powypadkowego na pierwszy rzut oka należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile nie doczepi się ZUS, gdyż w moim odczuciu można obawiać się jego zakwestionowania tj. używanie nieprawidłowych narzędzi, pośpiech etc. można potraktować jako wina umyślna lub rażące niedbalstwo. Zgodnie z art. 22 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zakład odmawia przyznania świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego w przypadku: 1) nieprzedstawienia protokołu powypadkowego lub karty wypadku; 2) nieuznania w protokole powypadkowym lub karcie wypadku zdarzenia za wypadek przy pracy w rozumieniu ustawy; 3) gdy protokół powypadkowy lub karta wypadku zawierają stwierdzenia bezpodstawne. Miejmy nadzieję, że przejdzie to przez ZUS w sposób niekwestionowany. Jednak taki zapis okoliczności i zapis w odnośnku 2 wypadku spowoduje, że nie będzie mógł się domagać uzupełniającego odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy (polisy jego OC) na zasadzie winy lub również ewentualnie na zasadzie ryzka (chyba, że ocenić to jedynie jako zwykłe niedbalstwo, a nie wina nieumyślna tzw. lekkomyślność w co jednak wątpię). W mojej ocenie ów protokół powypadkowy trochę naciągany tj. tak napisany aby nie obarczać winą pracodawcy, a z drugiej strony nie obarczać winą umyślną i rażącym niedblastwem pracownika. Warto kwstionować protokół powypadkowy w kwestii opdnośnika 2 ustępu 5 protokołu powypadkowego w przedmiocie winy lub zaniedbania pracodawcy. Przynajmniej pytający ma ku temu jakieś faktyczne podstawy, a co z tego wyjdzie to się okaże. Jednak widząc rażące niedbalstwo na forum (nieumiejętność przepisana protkołu powypadkowego) powoduje, że mam wiekie obawy co do rzetelności uwag i zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote: Szanowny Panie "szkoda" rozumiem Pana zniechęcenie co do tłumaczenia takim "prostym" ludziom jak ja jedno w kółko i to samo. Aczkolwiek sądzę że jest pan prawnikiem bo biegłość w różnych procedurach jest u Pana niesamowita (czytałem inne Pana posty) a my ludzie "pracy" nie znamy naszych praw ( niewiedza nie usprawiedliwia). Napiszę panu tak: Mnie w mieście, ja pracuje w jednej z lepiej płatnych firm a mój pracodawca jest człowiekiem wpływowym w całym województwie, co więc oznacza jak z nim zacznę to nie znajdę pracy w mieście na pewno. Po prostu tu nie chodzi o fakt tłumaczenia tylko o to, że nie potrafi Pan przepisać dokładnie treści protokołu powypadkowego, wpierw opisując pobieżnie, następnie opuszczając pierwszy odnośnik itd. co stanowi po Pana stronie rażące niedbalstwo, a każdy szczegół ma kolosalne znaczenie. Co do uzupełniającego odszkodowania i zadośćuczynienia to od tego pracodawca ma wykupioną polisę OC aby z niej korzystać i owe koszty nie będę obciążać pracodawcę. Na to płaci składkę aby wyłączyć się od odpowiedzialności cywilnoprawnej, finansowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:drogi kondradzie157 trafiłeś w 100% w ptk 7 jest stwierdzono że to był wypadek przy pracy.Słusznie- powinien napisać jeszcze co wpisano w ust. 7 protokołu powypadkowego czyli jak zakwalifikowano wypadek. W ustępie 7 wzoru protokołu powypadkowego zamieszonego w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dn. 16 września 2004 r. w sprawie wzoru protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy (Dz. U. Nr 227, poz. 2298) zawarto wpisy: „Stwierdza się, że wypadek: (jest), (nie jest)- wypadkiem przy pracy- traktowani na równi z wypadkiem przy pracyco uzasadnia się następująco:”(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 w ptk7. Stwierdza się, że powyższy wypadek Jest (nie jest zostało skreślone) wypadkiem przy pracy.co uzasadnia się następująco:nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodującą uraz, które nastąpiło w związku z pracą-wypadek jest wypadkiem przy pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:w ptk7. Stwierdza się, że powyższy wypadek Jest (nie jest zostało skreślone) wypadkiem przy pracy.co uzasadnia się następująco:nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodującą uraz, które nastąpiło w związku z pracą-wypadek jest wypadkiem przy pracyTo w takiej konstrukcji zapisów protokołu powypadkowego można doamgać się jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu chociaż osobiście mam do niego zastrzeżenia (pewna sztuczność ustaleń). Miejmy nadzieję, że ZUS się nie przyczepi. A będzie Pan kwestionował protokół powypadkowy wnosząc do niego uwagi i zastrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 . A będzie Pan kwestionował protokół powypadkowy wnosząc do niego uwagi i zastrzeżenia? * A co to da jeśli s kwestionuje protokół??*Jeżeli większe odszkodowanie to o jakiej kwocie mowa Jeżeli Pana uraziłem to nie chciałem tego uczynić, a jak już to uczyniłem to Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:. A będzie Pan kwestionował protokół powypadkowy wnosząc do niego uwagi i zastrzeżenia?* A co to da jeśli s kwestionuje protokół??*Jeżeli większe odszkodowanie to o jakiej kwocie mowaJeżeli Pana uraziłem to nie chciałem tego uczynić, a jak już to uczyniłem to Przepraszam1) Możliwości ubieganie się o uzupełniające odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC oraz pewne jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Przy takim opisie okoliczności wypadku ZUS może takie ustalenia zakwestionować. W mojej ocenie są dosyć ostre, które można zakwalifikować jako wyłączną winę umyślną lub rażące niedbalstwo;2) Trudno oceniać nie znając dokładnie obrażeń i wpływu na życie zawodowe i prywatne;3) Spokojnie- tak szybko się nie obrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 *A czy pomogło by gdybym przedstawił kserokopie protokołu powypadkowego.*Dokładny opis obrażeń od lekarza mogę zorganizować 13-01-2012r.*Albo co było by Panu potrzebne do ustalenia obrażeń i wpływu na życie zawodowe i prywatne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:*A czy pomogło by gdybym przedstawił kserokopie protokołu powypadkowego.*Dokładny opis obrażeń od lekarza mogę zorganizować 13-01-2012r.*Albo co było by Panu potrzebne do ustalenia obrażeń i wpływu na życie zawodowe i prywatne??1) Co najwyżej pkt 6 protokołu powypadkowego, gdzie opiane są skutki wypadku;2) Pkt 1;3) Pkt 1 i wywiad z poszkodowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian1661348253 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 w ptk 6 protokołu nie mam nic wpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zasadniczo w pkt 6 winno się znaleźć "Skutki wypadku (rodzaj i umiejscowienie urazu) - (podam przykładowy opis proszę się nie sugerować) Poszkodowany Imię i Nazwisko został uderzony w tylną część głowy oraz przygnieciony do posadzki przechylającym się do przodu pojazdem. Doznał jednocześnie urazu wielomiejscowego (opis znajdzie Pan w załączniku do protokołu w postaci lekarskiej karty informacyjnej, na drugiej stronie tejże karty znajduje się epikryza medyczna, a tam opis urazu oraz zabiegów, proszę pamiętać, że kart informacyjnych może być kilka), i tak przykładowo -- na wskutek odniesionych ran pracownik został poddany leczeniu poprzez wykonanie operacji, tj. - zamknięta repozycja i stabilizacja zewnętrzna złamania trzonu kości udowej lewej i kości piszczelowej, - otwarta repozycja i stabilizacja wewnętrzna złamania trzonu kości udowej gwoździem śródszpikowym itd..... oczywiście to co napisałem to tylko przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 sebollo86 wrote:w ptk 6 protokołu nie mam nic wpisane.Jak nic nie ma to znaczy, że nie było skutków zdarzeni i brak ustawowych znamion wypadku przy pracy. Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą. Czyli musi być: 1) nagłość zdarzenia; 2) przyczyna zewnętrzna; 3) uraz lub śmierć. Brak zapisu w ustępie 6 protokołu powypadkowego również kwalifikuje się co wniesienia zastrzeżeń i uwag, gdyż inaczej zrobi to ZUS. Zgodnie z art. 22 ust. 3 przedmiotowej ustawy jeżeli w protokole powypadkowym lub karcie wypadku są braki formalne, Zakład niezwłocznie zwraca protokół lub kartę wypadku w celu ich uzupełnienia.Jeśli chodzi o uraz palca gdzie założono kilka szów to uzupełniające odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC pracodawcy nie byłoby wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi