Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

USUNIETE DYSKI

kukuska
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli wypadek miał miejsce w pracy i był wynikiem działań związanych z pracą, no i jeżeli była Pani ubezpieczona to na pewno należy się Pani odszkodowanie. Szczególnie za doznany uszczerbek na zdrowiu, zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji, i in. Nie podała Pani żadnych szczegółów, czy byli świadkowie wypadku, czy wypadek został zgłoszony pracodawcy, czy została sporządzona notatka z miejsca wypadku?

tak wypadek w pracy uznany ,swiadfkowie byli ,wylewajac wode z gara strzeliło mi w szyi,zwolnienie 6mc 100procent płatne ,teraz 9mc zasiłek z zus tez 100procent płatne, wywnioskowałam o stopien niepełnosprawnosci,nie jestem w stanie pracowac rece cierpną,bolom

Witam.

Zgodnie z ustawą :umiarkowany stopień niepełnosprawności przyznaje się osobie z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolnej do pracy albo zdolnej do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającej czasowej lub częściowej pomocy innych osób w celu odgrywania ról społecznych.

Czas pracy nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.

p.Barbara 79 dzieki serdeczne za odp nie wiem co mam robic mam 30lat 5lat pracy ,rece bardzo słabe ,czy starac sie o rente wypadkowom,chorobowom i dorobic,jestem podłamana zawsze energiczna ,teraz zamknieta w sobie ,unikająca nawet znajomych, dostałam orzeczenie stopien umiarkowany ,jestem jeszcze do pazdziernika na zasiłku rehabilitacyjnym moze ktos podpowie co robic w mojej sytuacji pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

kukuska wrote:

tak wypadek w pracy uznany ,swiadfkowie byli ,wylewajac wode z gara strzeliło mi w szyi,zwolnienie 6mc 100procent płatne ,teraz 9mc zasiłek z zus tez 100procent płatne, wywnioskowałam o stopien niepełnosprawnosci,nie jestem w stanie pracowac rece cierpną,bolom

Wówczas jest to wypadek przy pracy. Zgodnie z tezą wyroku S.N. z dn. 10 kuty 1977 r. III PR 194/76 OSNC 1977/10/196 "Wysiłek fizyczny powodujący w czasie pracy uszkodzenie organu wewnętrznego pracownika dotkniętego schorzeniem samoistnym może uzasadniać uznanie tego zdarzenia za wypadek przy pracy, jeżeli wysiłek ten będący zdarzeniem zewnętrznym w sposób istotny przyspieszył bądź pogorszył istniejący już stan chorobowy".